У львівському видавництві «Сполом» вийшла книга «Михайло Ситник ...Я в Україну повернусь... Відома й невідома лірика»

Катедра української мови Львівської політехніки
Фрагмент обкладинки книжки

У львівському видавництві «Сполом» вийшла книга «Михайло Ситник ...Я в Україну повернусь... Відома й невідома лірика» / упоряд. Т. Салига, І. Василишин. Львів : Сполом, 2021. 464 с. Бібліогр.: с. 447–455.

Книга є продовженням дослідження творчої спадщини видатних українських письменників-емігрантів, яке ведуть доктор філологічних наук, професор катедри української літератури імені акад. М. Возняка Львівського національного університету імені І. Франка Тарас Салига та кандидат філологічних наук, доцент катедри української мови Національного університету Львівська політехніка» Ігор Василишин.

«…Я в Україну повернусь… Відома й невідома лірика» присвячено творчості Михайла Ситника (1920–1959) – українського поета-лірика, публіциста, журналіста, редактора, життєвий шлях якого трагічно обірвався далеко за межами його рідної України 1959 року в чиказькому парку (США). Пропоноване видання має на меті розповісти про творчість непересічного, талановитого поета-лірика, для якого життям була поезія, а поезією було саме життя та його Україна.

До І розділу книги п. н. «Поезії» ввійшли твори з прижиттєвих та посмертних поетичних видань. ІІ розділ книги містить літературно-критичні статті, рецензії, відгуки, біографічні довідки як і сучасників Михайла Ситника, так і сучасних дослідників його творчої спадщини в Україні та за її межами, в українській діаспорній спільноті. Видання має найповнішу на сьогодні в Україні та за її межами бібліографію творчости письменника.

«Поезія Михайла Ситника – про ворожі лиха, що відбуваються на тлі мальовничої природи України. Жахлива сваволя більшовизму, Сталіна, гітлерівсько-фашистської орди змусила поета емігрувати з рідного Василькова, що на Київщині, в Европу, а відтак в американське місто Чикаґо. Краялось і плакало серце. Безвихідь. Бунтував розум. Ностальгія… І все ж, оживляла душу національно-визвольна героїка. Він величав лицарів українського духу, славив партизанів з-під стягу Степана Бандери, воїнів УПА. До книжки ввійшли вірші з прижиттєвих і посмертних видань, а також щойно віднайдені твори, які були опубліковані в українській та еміграційній періодиці. Пропонуємо науковцям, учителям, студентам та всім шанувальникам української літератури, яку доповнюють твори Михайла Ситника».

Тарас Салига, Ігор Василишин