«Інноваційна весна» зібрала у Tech StartUp School Львівської політехніки тих, хто творить моду на науку

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Інноваційна весна

Упродовж двох днів, 25–26 травня, на території Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» можна було переконатися, як стрімко зараз розвиваються стартапи, як від геніальних ідей переходять до геніальних розробок, а також поспілкуватися з тими, хто не просто тримає руку на пульсі цього шаленого життя, а самі задають йому ритм. Це все відбувалося в межах науково-технологічної виставки «Інноваційна весна».

На цьому заході науковці представляли свої роботи у семи різних категоріях: енергоефективність, будівництво доріг, культурний менеджмент, поводження з твердими побутовими відходами, ліфтове господарство, діловий туризм і просто туризм.

Вже саме відкриття виставки наробило стільки шуму, що позбігалися не тільки ті, кому було цікаво потримати в рука роботехнічні винаходи, а також і шанувальники гурту DZIDZIO, адже його фронтмен Михайло Хома був зірковим гостем заходу.

Фестиваль розпочався з перегонів. Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало, мер Львова Андрій Садовий, призерка двох престижних нагород для юних винахідників Соломія Линьо та Михайло Хома позмагалися, чия роботизована електрична машинка (всі розроблені у Tech StartUp School) першою фінішує. Сказати, що емоції вирували – не сказати нічого. І врешті під бурхливі оплески, крики вболівальників переміг DZIDZIO.

Головною метою фестивалю було показати цікаву та креативну науку, ознайомити зі стартапами, проектами і технологічними розробками, які вже є у Львові.

Окрім різних демонстрацій розробок від юних винахідників і від тих, хто вже має трохи досвіду, на «Інноваційній весні» відбулася низка майстер-класів. Так, зокрема, екс-міністр економіки Павло Шеремета розповідав про «Блакитно-океанний прорив», про бізнес-ангелів говорила політична та громадська діячка Яніка Мерило, а український політик Олег Березюк – про те, «З чого починаються інновації?». І це ще далеко не весь перелік зіркових гостей, які ділилися власним досвідом.

Цей захід організували STEAM space, Tech StartUp School Університету, Львівський кластер розвитку освіти і креативності та Інститут міста.