У Студентській бібліотеці Університету показали фільм про перші українські лещетарські змагання у Львові

Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Фото із заходу

1 квітня 2022 року в Студентській бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбувся показ віднайденого фільму Олександра Пежанського про перші українські лещетарські змагання у Львові.

2022 рік оголошено Роком родини Пежанських у Львові, було заплановано чимало подій з цього приводу. Проте війна внесла свої корективи. Перебуваючи під активним інформаційним бомбардуванням з боку держави-агресора, щоразу переконуємось, що повинні плекати своє, знати свою історію, досліджувати її і максимально популяризувати, бути свідомими.

Члени Українського фотографічного товариства віднайшли фільм Олександра Пежанського про перші лещетарські змагання у Львові й організували його показ у рамках Року родини Пежанських.

Перегляду фільму передувала доповідь доктора історичних наук Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського Андрія Сови про історію виникнення та значення лещетарства (лижного спорту) в Україні. Завзятий дослідник та член Карпатського лещетарського клубу (КЛК) Ігор Ткачик розповів чимало цікавого про лещетарство зі сторінок преси початку ХХ століття, а голова УФОТО Роман Метельський повідомив зацікавленій аудиторії, як було знайдено фільм, та багато інших дослідницько-лещетарських історій. Член КЛК пан Орест Дубиняк продемонстрував свою колекцію значків, які присвячені лижному виду спорту та КЛК зокрема.

Було надзвичайно цікаво дивитись коротенький фільм і намагатися впізнати місцевість, де відбувалися змагання, ідентифікувати людей, які з’являлись у кадрі, дізнатися, що успішний архітектор Олександр Пежанський любив лижі та фотографію.

Бережімо свій спадок та примножуймо здобутки!

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу