У рамках проєкту EUSTS відбувся інтерактивний захід «Організація та проведення єврошкіл: обмін досвідом»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

30 березня 2023 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне відбувся інтерактивний захід «Організація та проведення єврошкіл: обмін досвідом». Він був організований спільно Навчально-науковим центром «Європейські студії для технічних університетів» Національного університету «Львівська політехніка» і факультетом міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка.

Під час теоретичної панелі-дискусії досвідом проведення єврошкіл ділилися:

  • керівниця проєкту EUTS професорка Ярина Турчин (тема виступу – «Особливості проведення єврошкіл у рамках реалізації проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка» (EUSTS)»);
  • координаторка проєкту EU Study Days Представництва Європейського Союзу у Львівському національному університеті імені Івана Франка, завідувачка кафедри європейських та регіональних студій д. іст. н., професорка Наталія Антонюк («Проєкт Представництва ЄС UE Stady Days – десять років роботи в Україні(2013–2023)»);
  • голова Ради молодих вчених Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки, координаторка онлайн-школи Youth Diplomacy Hub, к.п.н., асистентка кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН Наталія Лукач («Онлайн школа «Youth Diplomacy Hub»: поширення знань про дипломатію ЄС та можливості для молоді»);
  • керівниця проєкту «Логістика та управління ланцюгами поставок: поширення європейського досвіду» (Logistics_SCM), доцентка кафедри маркетингу та логістики Національного університету «Львівська політехніка», канд. екон. наук., доцентка Наталія Гайванович («Досвід організації Літніх шкіл у форматі Logistics Week в рамках реалізації проєкту Erasmus+ Jean Monnet Module «Логістика та управління ланцюгами поставок: поширення європейського досвіду»).

Учасники заходу обговорили важливість проведення єврошкіл та їхнє поширення на різні фокус-групи з метою формування об’єктивних знань про ЄС та європейську інтеграцію України. У цьому контексті професорка Ярина Турчин зупинилася на визначенні змісту та функціональності єврошкіл, виокремила основні фокус-групи для проведення таких заходів, деталізувала організаційні особливості та результати проведення єврошкіл у межах проєкту EUSTS (Winter Euroschool. European best practices: energy, digital and environmental dimensions; Академія з європейських студій «Децентралізація та розвиток громад: програми ЄС для України»), а також проблеми та переваги у їхній реалізації.

Професорка Наталія Антонюк акцентувала увагу на особливостях та компонентах проєкту EU Study Days (Єврошколи), який підтриманий представництвом ЄС в Україні й триває з 2013 року. Зокрема, проєкт надає можливість старшокласникам, студентам та аспірантам дізнатися більше про Європейський Союз та відносини між ЄС і Україною від ключових європейських та українських експертів у цій сфері, а також сприяє розвитку мережі української молоді для комунікації, обміну досвідом, співпраці та впровадження спільних ініціатив. Мережа випускників налічує понад 1800 осіб, зокрема й студентів Національного університету «Львівська політехніка». Були продемонстровані заходи та програми (для школярів і студентів) проєкту, реалізовані мініпроєкти EU Study Days за тематикою екології, медіаграмотності, боротьби з фейками і маніпуляціями, антидискримінаційної політики в ЄС та Україні, проблем тимчасово-переміщених осіб, а також озвучено вимоги до учасників та інформаційні канали для охочих долучитися до таких заходів.

Наталія Лукач поділилася досвідом організації онлайн-школи Youth Diplomacy Hub, участь у якій впродовж трьох років взяло понад 300 осіб – студентів і школярів. Однією з тематик заходу, зазначила Наталія Лукач, є поширення знань про євроінтеграційний процес України, що традиційно викликає інтерес у школярів.

Також керівниця проєкту Logistics_SCM Наталія Гайванович коротко поділилася досвідом його реалізації та більш детально зупинилася на проведенні Літніх шкіл у форматі Logistics Week, учасниками яких були школярі випускових класів шкіл та гімназій м. Львова. Заходи відбувалися впродовж 2021–2022 років у форматі офлайн з використанням багатьох інтерактивних методів навчання. Одним із найдискусійніших питань, які обговорили учасники івенту, стали можливі механізми залучення широкої аудиторії учасників до таких заходів.

Практичну панель із застосуванням інтерактивних методик викладання європейських студій провадили тренери-учасники проєкту EUSTS Ольга Івасечко та Олег Цебенко, що викликало особливий інтерес у студентів Львівського національного університету імені Івана Франка, які продемонстрували високий рівень знань та вмотивованість до вивчення європейських студій.

Захід було організовано під керівництвом координаторки проєкту EUSTS професорки Ярини Турчин.

До підготовки заходу також долучилися учасники проєкту EUSTS: доцентка Наталія Вовк (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності) та доцент Олександр Марковець (кафедра СКІД); старша викладачка Ірина Сухорольська (кафедра політології та міжнародних відносин); асистентка Христина Забавська (кафедра ПМВ) та доцентка Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем). Загалом учасниками події стали близько 50 осіб – викладачів і студентів, які цікавляться Європейським Союзом та сучасними методиками викладання.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу