У рамках проєкту EUSTS відбулася публічна лекція «Трансформація комунікацій ЄС внаслідок війни росії проти України»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

20 березня 2023 року в режимі онлайн відбулася публічна лекція Наталії Піпченко, доктора політичних наук, професорки кафедри міжнародної інформації навчально-наукового Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, на актуальну тему «Трансформація комунікацій ЄС внаслідок війни росії проти України». Під час лекції:

  • розглянуто проєкти Європейського Союзу, спрямовані на подолання поширення дезінформації в європейському інформаційному просторі;
  • презентовано дослідження європейських інституцій щодо наслідків впливу дезінформації на європейську спільноту;
  • охарактеризовано зміни комунікативної політики ЄС у контексті російської війни проти України.

Крім цього, увагу було приділено спільним програм ЄС та України у сфері протидії кібер- та гібридним загрозам в умовах війни та наголошено на важливості посилення співпраці щодо подолання втручання російської держави в інформацію, включаючи й зовнішньополітичну, а також зміцнення стійкості цифрової трансформації України.

Виступ Наталії Піпченко спричинив чималу зацікавленість, адже його відвідало понад сто учасників, з-поміж яких – студенти різних спеціальностей, викладачі, аспіранти, учасники проєкту EUSTS із кафедр соціальних комунікацій та інформаційної діяльності, політології та міжнародних відносин і електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем, а також викладачі інших закладів вищої освіти.

Присутніх здебільшого цікавили питання про те, чи вдається Україні протидіяти неправдивій інформації, яку подає росія в інформаційному просторі, які додаткові заходи треба впроваджувати для скорочення неправдивої інформації щодо нашої держави, чи є певні українські канали трансляції інформації в межах ЄС, як-от є в росії, чи діє українська боротьба з дезінформацією в Азії, чи зменшився вплив російської пропаганди саме на думку українського населення на Сході України під час війни, чи Україна в подальшому планує транслювати інформацію щодо війни в країнах Латинської Америки, як оцінюють інформаційну роботу єдиних новин тощо.

Захід проведено в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей в Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне, активність – серія публічних лекцій спікерів.

Команда проєкту дякує всім учасникам цього івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції