У рамках проєкту EUSTS відбулася лекція «Сучасні пріоритети енергетичної політики ЄС та можливості для України»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

9 листопада 2023 року в режимі онлайн відбулася публічна лекція Олександра Суходолі – завідувача відділу критичної інфраструктури, енергетичної та екологічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень, доктора наук з державного управління, професора, – на актуальну тему «Сучасні пріоритети енергетичної політики ЄС та можливості для України».

Під час лекції спікер першочергово акцентував увагу на проблемі зміни клімату та основних документах загальнопланетарного масштабу у цьому вимірі, зокрема Кіотському протоколі та Паризькій кліматичній угоді, диференційованих підходах, закладених цими актами, й зобов’язаннях держав-підписантів. Особливу увагу Олександр Суходоля приділив Європейському Зеленому Курсу як дорожній карті заходів, метою яких є перетворити ЄС на ефективну, стійку та конкурентоспроможну економіку, вивести Європейське співтовариство на перший у світі кліматично нейтральний континент до 2050 року (вимір технологічного лідерства ЄС на міжнародній арені та глобального промоутерства кліматичних цінностей).

Також професор Суходоля виокремив проблеми на шляху імплементації ЄЗК, спровокованих російською збройною агресією росії проти України. Спікер репрезентував особливості імплементації механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) у ЄС та його впливу на торгівлю між Україною з ЄС, а також проблеми та виклики, які можуть виникнути для нашої держави у контексті його реалізації.

Під час лекції було представлено нові пріоритети ЄС щодо забезпечення енергетичної безпеки Об’єднання, які обумовлені повномасштабною збройною агресією росії проти України, а саме: RePowerEU – план подолання енергетичної залежності ЄС з боку рф від 18.05.2022 р.; Fit for 55 – комюніке із впровадження ЄЗК, а також Smart Grid – набори технологій, що перетворюють енергетичну інфраструктуру старого типу на сучасну цифрову систему.

Окрім цього спікер звернув увагу на нову Директиву ЄС щодо стійкості надання життєво важливих послуг / функцій суб’єктів, які експлуатують критичну інфраструктуру (the Critical Entities Resilience Directive), окресливши й досвід України у забезпеченні стійкості функціонування енергетичної інфраструктури у зимовий період 2022–2023 років. Не оминув увагою й питання інноваційного майбутнього енергетики України, зокрема технологій, бізнес моделей, ринкового дизайну, операційних систем та електричних мереж.

Під час лекції Олександра Суходолі були присутні сто двадцять три учасники, з-поміж яких – студенти різних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка», викладачі, а також учасники проєкту EUSTS з кафедр СКІД, ПМВ та ЕКС. Зареєструвались на лекцію й представники з інших закладів вищої освіти України, а саме Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова та Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Учасників заходу цікавили питання про те, якими можуть бути загрози для України у контексті імплементації СВАМ, використання ріпаку як біопалива, водневої енергетики, потенційних сценаріїв розвитку ситуації на Запорізькій АЕС, перспектив використання ГТС України тощо.

Івент проведено у рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей в Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне. З докладнішою інформацією про проєкт EUSTS можна ознайомитися на його сайті у рамках Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції