У рамках проекту Міжнародного Вишеградського Фонду представники ІГСН побували у Чехії та Угорщині

Кафедра ПМВ Львівської політехніки
спілкування

З 18 до 22 березня 2019 року тривала робоча поїздка викладачів кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки до Карлового університету в місті Празі (Чехія) та Університету Паннонія (м. Веспшем, Угорщина). Вона відбувалася у рамках проекту «State policy on national minorities rights protection: experience of Visegrad Group countries» (координатор – директор ІГСН професор Ярина Турчин), який реалізують за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду та Міністерства закордонних справ Республіки Корея.

Завідувач кафедри ПМВ професор Галина Луцишин, доценти Уляна Ільницька та Юрій Тишкун і асистент Мар’ян Лопата зустрілися з Андреєм Кліпою, викладачем факультету Соціальних наук Карлового університету у Празі, який є експертом із захисту прав національних меншин у Чехії. Цікавою була зустріч із представниками державної влади з питань національних меншин у Празі, на якій, зокрема, обговорили політику Чехії та Європейського Союзу щодо захисту та підтримки національних меншин. Також політехніки зустрілись із директором Польського інституту в Празі, директором польського товариства у Празі Міхалом Хрзовстовським, відвідали Дім національних меншин у Празі.

Цікавими та результативними були й зустрічі з деканом факультету сучасної філології та суспільних наук Університету Паннонія (Угорщина) професором Юдіт Наврачич, головою Самоврядування українців Угорщини Юрієм Кравченком, а також із Брігіттою Суперак – офіційною представницею української національної меншини в Угорському парламенті. Відбулося обговорення проблем та потреб української національної меншини в Угорщині.