У Політехніці відкрито спільну польсько-українську виставку про важливість реставрації замків

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з виставки

На другому поверсі головного корпусу Львівської політехніки відкрили спільну польсько-українську виставку «Історичні руїни: цінність і краса» (Люблінська політехніка) та «Реставрація замків: дипломні проєкти кафедри архітектури та реставрації» (Національний університет Львівська політехніка).

Ця виставка презентує фотографії замків, які перебувають у стані руїни в різних країнах Центральної та Східної Європи. Авторами робіт є працівники Люблінської політехніки.

Виставка має за мету привернути увагу до цього типу культурної спадщини, адже замки, як архітектурні об’єкти, втратили сенс свого існування ще 200–300 років тому. Більшість із них перебуває у стані руїни. Однак вони мають великий історичний та туристичний потенціал. Саме методологія збереження і консервації замків у стані так званої «тривалої руїни» є метою експозиції.

Польську частину експозиції доповнено виставкою вибраних дипломних проєктів кафедри архітектури та реставрації нашого університету на тему консервації та реставрації замків Західної України. Роботи охоплюють наукові дослідження, графічні реконструкції, пропозиції з консервації, реставрації та відтворення окремих елементів пам’яток культури.

«Маємо надію, що ця виставка, яка показує активне партнерство Люблінської та Львівської політехнік, стане також містком до створення спільних проєктів із дослідження та консервації замкових руїн. Адже в Україні є величезна зацікавленість до замків у Холмі чи Перемишлі, так само, як у польських колег є зацікавлення, наприклад, до багатьох замків в Україні – у Кам’янці-Подільському чи Бродах», – відзначив завідувач кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури, професор Микола Бевз.

Основна ідея експозиції спонукати суспільство до активізації відновлення замкової спадщини, яка залишилася нам від пращурів.

Додамо, що під час презентації виставки зійшлося два десятки людей, також було налагоджено онлайн-зв’язок із польськими колегами з Люблінської політехніки, які поділилися враженнями про виставку та наголосили на  важливості міжнародної співпраці з реставрації замків.

Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки