У Політехніці відкрили Biotech Hub – інноваційну біотехнологічну лабораторію Tech StartUp School

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття BioTech Hub

17 листопада в приміщенні Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» (вул. Колесси, 2) відбулося офіційне представлення Biotech Hub – нової інноваційної біотехнологічної лабораторії.

Лабораторію створено на базі стартап-школи Львівської політехніки. Вона успішно функціонує вже півроку. Назар Подольчак, керівник Tech StartUp School Львівської політехніки розповів, що лабораторію якісно обладнали всіма необхідними пристроями завдяки допомозі колегам із Cold Spring Harbor Laboratory (відома ДНК-лабораторія в США).

«Коштами університету ми відремонтували приміщення. Завдяки ж спонсорським грошам отримали передові прилади. Наразі відкрито одну кімнату нашої нової лабораторії. За два місяці відкриватимемо ще чотири. Основне завдання Biotech Hub – розвивати спільні дослідження, які стосуються медицини та біотехнології. У цій лабораторії біологи, медики та ІТ-спеціалісти спільно шукатимуть рішення для проблемних питань», – сказав Назар Подольчак.

Biotech Hub – це інноваційне середовище для навчання, провадження досліджень та створення прототипів, де можуть працювати як учні, так і студенти, викладачі, науковці та стартапери. Всі зацікавлені можуть на базі лабораторії розробляти свої ідеї в галузі біотехнологій та займатися дослідженнями ДНК.

Лабораторія поділяється на три елементи – навчальна лабораторія, наукова лабораторія та коворкінг для обговорення нових ідей.

Серед приладів у лабораторії є: центрифуга, термоциклер, електрофорез, фотоелектроколориметр, дистилятор та інше обладнання.

«У цій лабораторії ми можемо досліджувати вплив різних речовин на ДНК людини чи рослин. Можемо визначати, чи є певний продукт генетично модифікований. Досліджувати наявність чи відсутність певних генів в організмі», – розповіла Катерина Гуцько, яка працює в Biotech Hub.

Tech StartUp School мають задум у майбутньому створити ліцей з біотехнологій, щоб талановита молодь могла себе якісно реалізовувати в цьому напрямку. Зараз відбувається тісна співпраця стартап-школи з кафедрою технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Національного університету «Львівська політехніка», з Львівським кластером медичного бізнесу та Малою академією наук України для реалізування цього задуму.

Додамо, що майбутню підтримку лабораторії висловили представники компанії «Ензим», Львівська обласна Мала академія наук України, Інститут біології клітин, ГС «Львівський кластер медичного бізнесу» та кафедра технологій та біологічно активних сполук, фармації та біотехнологій. Відбулося підписання офіційного меморандуму, що засвідчує важливість розвитку біотехнологій зі шкільної парти та підтримку проведення практичних експериментів на базі лабораторії.

Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub Фото з відкриття BioTech Hub