«Обніміться ж, брати мої!»: в Університеті відбувся літературно-мистецький вечір, присвячений Тарасові Шевченку

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку

Про Тараса Шевченка говорять багато, особливо в часи розпачу, розчарувань та пошуку орієнтирів. Тоді намагаються віднайти в його посланнях «і мертвим, і живим, і ненародженим…» екстракти мудрості, які стають своєрідним дороговказом. Цьогорічний літературно-мистецький вечір у Львівській політехніці, присвячений 203-ій річниці від дня народження українського генія, мав тему – «Обніміться ж, брати мої» як заклик до єднання супроти спільного ворога і задля майбутнього.

Лаконізм вечора і таланти політехніків налаштували всіх на особливий настрій. Було враження, що люди затамовували подих під час кожного виступу, боячись зайвим звуком порушити особливу атмосферу. Овації та враження, якими ділилися глядачі після завершення академії, свідчать, що концерт відбувся на дуже високому рівні.

Щороку, готуючи концертну програму, режисер та постановник заслужений працівник культури України, директор Народного дому «Просвіта» Степан Шалата старається впровадити щось абсолютно нове та цікаве – за формою чи за змістом. Цьогоріч цікавинкою Шевченківського вечора став спільний виступ двох хорів – Народного чоловічого хору «Орфей» та Народної хорової капели студентів «Гаудеамус» у музичному супроводі Народного симфонічного оркестру (диригував Роман Кресленко). Зі сцени та балкону, де були хористи, лилися пісні «Радуйся, ниво неполитая» і «Реве та стогне Дніпр широкий».

Величезне захоплення в глядачів викликало емоційне виконання пісні «Мені однаково…» учасника проекту «Голос країни», студента ІХХТ Чан Куок Кханя у супроводі Народного симфонічного оркестру (диригував заслужений діяч мистецтв Микола Орач). Хлопець вразив чудовим знанням української мови та чуттєвим сприйняттям слів Шевченка про долю України.

Сучасне розуміння важливості генія українства віршем «Ти усім поколінням співаєш, Кобзарю» продемонструвала призерка конкурсу читання Шевченківських поезій, першокурсниця ІГСН Богдана Воят. Динаміка виконання та харизматичність дівчини додала ще більшої яскравості рядкам.

Особливим гостем вечора був народний артист України Мар’ян Шуневич. Разом із Ансамблем естрадної пісні «Сузір’я» співак виконав пісню «Примиріться, сини». Лауреати багатьох пісенних конкурсів тріо ансамблю «Сузір’я», серед яких учасниця конкурсу «Голос країни» Христина Дутчак, разом із Народним симфонічним оркестром заспівали пісню «Все упованіє твоє».

Незмінними учасниками вечора були актори Народного театру-студії «Хочу» (режисер Анастасія Непомняща), окремо декламували поезію учасники студії – Василь Філяс та Євген Кісель, Народний ансамбль бандуристок «Заспів» (головний диригент Христина Залуцька), Народний ансамбль «Поліфонія» (головний диригент Роман Кресленко), Народний камерний вокальний ансамбль «Аколада» (керівник Володимир Савицький), Народний ансамбль танцю «Вірність» (головний балетмейстер Анатолій Фолюш) та солістка Анна Чорна.

Провели урочисту академію учасники театру-студії «Хочу» Ольга Шмакова та Олег Деркач.

на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку на святковому вечорі, присвяченому Тарасові Шевченку