У Львівській політехніці відбувся круглий стіл за участю пам’яткоохоронців, управлінців та народних депутатів

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із круглого столу

«Культурна спадщина – фундамент української державності. Законодавчі ініціативи у сфері охорони культурної спадщини» – ця тема об’єднала тих, кому не байдуже становище, в якому опинилися наші культурні надбання. Відкрив засідання ректор університету Юрій Бобало, який звернув увагу присутніх на нещодавно відреставровану актову залу, у якій власне й відбулося зібрання.

Присутні обговорили законопроєкти в галузі охорони культурної спадщини, вимоги до роботи новостворюваних Державної служби охорони культурної спадщини та Державної інспекції культурної спадщини, а також регіональні питання збереження пам’яток Львівщини. Найбільші проблеми галузі збереження культурної спадщини зводяться до тотальної зарегульованості реставрації, що гальмує швидке реагування та здійснення протиаварійних робіт, нестачі кадрів, застарілих норм, що зазначені в чинних законах, невідповідності розцінок для виконавців робіт, розбалансованості структури, невизначеності міри відповідальності пам’яткоохоронних відомств на всіх рівнях.

Участь в обговоренні актуального питання взяли науково-педагогічні працівники ІАРД, зокрема кафедри архітектури та реставрації на чолі з професором Миколою Бевзом, який модерував цей захід, народні депутати, які мають досвід праці у парламентському комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики, зокрема Микола Княжицький і Микита Потураєв, представники ЛОДА, міськради, осередку ІКОМОС, керівник Управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівщини Василь Петрик.

Слід зазначити, що Львівщина – найактивніший регіон у захисті культурної спадщини, що сигналізує про законодавчі проблеми у галузі, тим часом як в інший регіонах вже не залишилося цілісних історичних ареалів, щобільше, їх там часто знищують задля комерційних зацікавлень. Тому на сьогодні актуальне створення на законодавчому рівні організаційно-правових механізмів максимального залучення громадськості, експертів до справи збереження і реставрації пам’яток.

Про досвід реставрації спадщини і проблематику Львова розповіла керівниця управління охорони історичного середовища міста Лілія Онищенко. У Верховній Раді зареєстровані два законопроєкти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини і порушення традиційного характеру середовища». На переконання Василя Петрика, вони потребують доопрацювання, а в деяких випадках навіть несуть загрозу у звуженні повноважень органів місцевої влади, що суперечить реформі децентралізації.

– Саме тому ми зустрілися з максимально широким колом пам’яткоохоронців-практиків, щоб донести всі проблеми та спробувати разом доопрацювати законодавчі норми. Цей діалог між різними середовищами надзвичайно важливий, – каже пан Петрик.

Директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько запевнила, що всі пропозиції, що прозвучали під час круглого столу, будуть враховані при доопрацюванні законопроєктів.

Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу Фото із круглого столу