У Політехніці відбулася екскурсія для журналістів Актовою залою, а опісля – і Читальною залою імені Юліана Захарієвича

Лідія Неплях, Центр комунікацій Львівської політехніки
професор Микола Бевз проводить ексклюзивну екскурсію для журналістів

За участю керівника реставраційного проєкту, завідувача кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну професора Миколи Бевза 8 жовтня відбулася ексклюзивна екскурсія для журналістів.

У ході події пан професор розповів, що реставраційні роботи Актової зали тривали 5 років. Під час роботи було залучено 6 працівників кафедри та декілька студентів університету.

– Ми виконали великий обсяг робіт, але, на жаль, неповний. Найскладніша робота – чистка карнизів, яку ми залишили на наступний етап, тому подаватимемо заявку на ґранти. Для дальшого відновлення потрібно мати професійне устаткування, закуповувати матеріали. Дивлячись на стелю, потрібно врахувати, що вона теж потребує реставрації. Така робота небезпечна, адже відбувається на висоті, крім того, потрібно буде відтворювати частини з позолотою, а це дорого.

На питання чим найбільше професор пишається, Микола Валентинович сказав, що завдяки роботам вдалося повернути автентичність вигляду Актової зали.

Вдалося також поспілкуватися і з асистентом кафедри архітектури та реставрації Максимом Чорним, який реставрує Читальну залу імені Юліана Захарієвича.

Ми вже завершили консервацію шаф цієї зали, зараз ведеться доповнення втрачених елементів для завершення комплексу робіт. Наступний етап – відтворення оригінальної шафи, лакування, адже меблі були значно темніші.

Багато фрагментів пошкоджено: відбито, поламано. Ми майже на останньому етапі виконання робіт, реконструкція зайняла близько року.

Нагадуємо, що наші науковці вже створюють туристичний маршрут, за яким буде можливо відвідати Актову залу та Читальну залу імені Юліана Захарієвича, і перші екскурсанти цих маршрутів будуть, звичайно, студенти-політехніки.

Актова зала Микола Бевз  екскурсія для журналістів Максим Чорний