У Науково-технічній бібліотеці відкрили виставку «В об’єктиві Національний заповідник «Хортиця»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з виставки

24 січня в читальній залі Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» відбулося урочисте відкриття виставки світлин Сергія та Ігоря Лаврових. Подію організувало Українське фотографічне товариство спільно із Львівським Фотомузеєм та НТБ Львівської політехніки.

Під час свого виступу Ігор Лавров розповів гостям виставки про те, як зацікавився фотографічним мистецтвом.

«Я постійно спостерігав за дикою природою. Якийсь час навіть був завзятим рибаком. Це заняття мені дуже подобалося. Любов до фотографії прищепив мені батько. Він завжди просив мене відбирати світлини для своїх виставок. На таких подіях я був частим гостем. У 26 років сам почав фотографувати. Радію, що нарешті знайшов справу, яка справді надихає. Я думаю, що треба займатися тим, що робить тебе по-справжньому щасливим», – зазначив світливець.

Сергій та Ігор Лаврови впродовж багатьох років досліджують і знімкують природу Хортиці. Для своєї першої виставки у Львівській політехніці фотографи відібрали 32 світлини з відвідин цього мальовничого краю.

«Національний заповідник «Хортиця» зачарував мене своєю красою. Природа в цій місцевості дуже багата. Деяких видів рослин та тварин я ніколи не помічав в інших куточках України. В мене назбиралася велика колекція фотографій з Хортиці, які я використовую для авторських проєктів. Хочу, щоб інші люди розділили зі мною ці моменти і побачили, яким мальовничим є це місце. Багато часу я присвятив макрозйомці. Люди часто не помічають того світу, який лежить під їхніми ногами. Тож мені важливо передати настрій кожної маленької комашки, що живе на острові. На те, щоб сформувати збірку фото у макрозйомці, мені знадобилося кілька років. Я випустив серію фотоальбомів «Заповідна Хортиця» та календарі з пейзажами заповідника. Коли переглядаю фото комах, то бачу цілу історію їхнього життя. Сьогодні на виставці представлено досить багато насичених різними барвами світлин. Сонце та зелена трава додають їм живого стилю. Здебільшого я фотографував Хортицю восени, взимку та на початку весни. Влітку переставав знімати, бо всі стежки й поля заростають. Я провів чимало часу в пошуках тварин. Інколи міг шукати локацію, де є тваринки, кілька днів. Я прагнув сфотографувати унікальні моменти їхнього життя, які непросто помітити звичайній людині. У цю справу вклав усі свої старання. Деякі тварини з цікавістю дивилися на мене та розглядали об’єктив. Інколи вони грілися на сонечку й далі робили свої справи. Мені вдалося назбирати цілу колекцію вдалих кадрів з поїздок на Хортицю», – поділився Ігор Лавров.

Попри зимову негоду, атмосфера заходу була затишна, весела й невимушена. На завершення Сергій Лавров подякував організаторам виставки за теплу зустріч і гостинність.

«Я дуже вдячний організаторам події, які запропонували нам провести виставку у Львові. Це мій другий візит до цього надзвичайного міста. Тут безліч локацій для фото, а найголовніше – привітні й доброзичливі люди», – додав фотомитець.

Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки