У Науково-технічній бібліотеці відбулася лекція Ярка Філевича «Комікси для початківців»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з лекції

У читальній залі Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» відбулася лекція «Комікси для початківців». Під час свого виступу український ілюстратор, художник-коміксист Ярко Філевич ознайомив гостей заходу з мальписом.

«Насамперед хочу зазначити, що дуже радий завітати зі своєю лекцією до Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки. Часто слідкую у Facebook за вашими подіями і помічаю цю жваву та класну аудиторію.

Тож як з’явився комікс? Усе розпочалося з потреби розповідати і малювати історії. Спершу ми розповідали історії усно, потім стали відображати їх у малюнках на скелях та глиняних табличках. Усе змінилося з винайденням письма. Адже з’явилися книги, які супроводжувалися як малюнками, так і текстом. У XV ст. виник термін «ілюстрація». В середині XIX ст. дослідники книг ввели термін «протокомікс». У світі відбувалися шалені суперечки щодо того, в якій країні народився комікс. Я переконаний, що багато хто з тутешньої аудиторії знайомий з творчістю відомого французького ілюстратора Гюстава Доре. Провісником жанру коміксів у Франції вважається саме його книжка-альбом «Мальовнича, драматична та карикатурна історія Святої Русі на підставі текстів хронікерів і істориків Нестора, Сильвестра, Карамзина, Сегура і т. д. в 500 рисунках з коментарями».

Не можу стверджувати, що батьком японської манґи є художник та ілюстратор Кацусіка Хокусай, але він принаймні точно є автором терміна «манґа», який використовується донині. У своїх рисунках Хокусай зображав буденне життя японців.

Мабуть, конкуренція щодо протокоміксу була б неповною без Сполучених Штатів Америки. Одним із перших коміксів у США вважають The Yellow Kid («Жовтий малюк»), який друкували в газеті New York World, а пізніше в New York Journal-American. Автором сценарію та художником є Річард Аутколд. Головний персонаж цього коміксу носив велику жовту нічну сорочку та спілкувався специфічною сленговою мовою, яку мало хто розумів. Комікс про жовтого малюка дуже швидко полюбився масовій аудиторії та став популярним», – каже Ярко Філевич.

Україна також багата на таланти. У своїй лекції Ярко Філевич зазначив, що відомий карикатурист, письменник-гуморист, іконописець Яків Майданик походив з Коломиї.

«Емігрувавши з України до Канади, Яків Майданик заснував газету «Вуйко». Цю газету він видавав для українців. Також Майданик малював комікси, які заслуговують не меншої уваги, ніж комікс The Yellow Kid Аутколда. На жаль, інформації про творчість Майданика небагато, але в Канаді досі зберігаються примірники його газет», – додав спікер.

Завершив свою лекцію Ярко Філевич розповіддю про мегапопулярність коміксів в Україні:

«Добрячі 10 років в Україні відбувається справжнісінький бум коміксів. Закордонні комікси перекладають на нашу мову, з’являється щораз більше художників-коміксистів. Якщо вас надихнула моя лекція, то запрошую до активної дії та підтримки цього унікального мистецького жанру».
 

Фото з лекції Фото з лекції