У Науково-технічній бібліотеці відбудеться лекція про археологію та археологів модерного Львова

Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Заставка до заходу

Науково-технічна бібліотека Національного університету «Львівська політехніка» запрошує всіх охочих на лекцію «(Не)сенсанційна археологія модерного Львова: 10 археологів vs 10 відкриттів», яку підготувала завідувачка відділу археології Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України, к.і.н. Наталя Булик.

Із середини ХІХ століття археологія стає модною і винятково популярною. В цей час актуальним стає колекціонування і формування приватних колекцій, у яких левова частка належить викопним старожитностям. Одночасно формується гроно людей, здебільшого це історики, священники, письменники, які розпочинають археологічні пошуки і перші розкопки.

Від середини ХІХ століття Львів починає заявляти про себе як потужний археологічний осередок. В австрійському та польському Львові було два наукові середовища – українське й польське, які між собою і тісно співпрацювали, і голосно дискутували.

Серед постатей львівської археології від середини ХІХ – середини ХХ століття ми вибрали 10 найзнаковіших археологів та їхні найяскравіші відкриття. Хтось із них був самоуком в археології і зовсім без освіти, а хтось – професором кількох університетів; хтось загинув у розквіті сил, а хтось прожив довге, віддане науці життя; у когось на рахунку кілька експедицій і відкриттів, а у когось десятки…

Об’єднала ці постаті любов до археології, постійний пошук і приналежність до львівського археологічного середовища. Йдеться про Антона Петрушевича, Ісидора Шараневича, Антоні Шнайдера, Кароля Гадачека, Володимира Гребеняка, Богдана Януша, Ярослава Пастернака, Маркіяна Смішка, Тадеуша Сулімірського та Івана Старчука.

Кожен із них вніс свою лепту в розвиток археології і назавжди закарбував своє ім’я в історії цієї науки. Безцінними є світлини, на яких закарбовано процес досліджень, найяскравіші знахідки та самих людей.

Захід відбудеться 23 вересня 2022 року в приміщенні Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки (вул. Професорська, 1). Початок о 16:00.