У Науково-технічній бібліотеці прочитали лекцію «Миколаїв – фортеця над Дністром»

Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Фото з лекції

Лекція Василя Петрика та Леонтія Войтовича «Миколаїв – фортеця над Дністром» зібрала чимало слухачів у читальному залі Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки.

Дослідник архітектурно-археологічних пам’яток, пам’яткоохоронець, доцент кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки Василь Петрик і доктор історичних наук, професор Леонтій Войтович розповіли про унікальність цієї історичної пам’ятки й детективні перипетії давніх та сучасних подій, які пов’язані з цією спорудою. Лектори акцентували увагу на теперішній боротьбі суспільства за збереження фортифікаційної пам’ятки – символу боротьби Галичини проти російської агресії сто років тому, і проти так званих «бізнесменів» під час сучасної російсько-української війни.

Зокрема, Василь Петрик зауважив: «Більше ніде на території нашої України такі укріплення в такому масштабі не збережені. Миколаїв ще можна реанімувати і показати як виглядала ця фортеця часів Першої світової війни на терені центральної Європи. Збереження таких пам’яток є свідченням нашої історичної пам’яті».

Лекцію доповнили книжковою виставкою, де було продемонстровано видання про фортифікаційні споруди, що містяться на території України.

Фоторепортаж – на сторінці Науково-технічної бібліотеки у соцмережі Фейсбук.