У Національному університеті «Львівська політехніка» стартував естонсько-український проєкт Kliima

Кафедра екологічної безпеки та природоохоронної діяльності
Скріншот з онлайн-зустрічі

Естонський університет наук про життя (Тарту, Естонія) спільно з Національним університетом «Львівська політехніка» та Національним лісотехнічним університетом України (Львів, Україна) впродовж трьох років реалізовуватимуть науково-дослідний проєкт «Технологія будівництва автономної швидкомонтованої модульної дерев’яної будівлі з ЧПК-столярними з’єднаннями та її моніторинг у реальних умовах навколишнього середовища» (Construction technology of an autonomous quickly erectedmodular timber building with CNC-carpentry joints and its monitoring in real environmental conditions).

Будівлю, розроблену в рамках реалізації проєкту, заплановано побудувати на наявній ділянці у Львові зі збірних деталей, виготовлених в Естонському університеті наук про життя (Estonian University of Life sciences), для проведення цілорічних польових випробувань з квітня 2024 року по травень 2025 року.

Сам процес будівництва також є предметом польових випробувань, тобто здійснюватиметься без використання електроінструментів та підйомних пристроїв – переважно гумовим молотком.

Після польових випробувань будівлю використовуватимуть як лабораторію моніторингу кліматичних змін щонайменше п’ять років.

Докладніше про проєкт

Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі