У МІОК Львівської політехніки триває літня школа «Крок до України»

МІОК ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ
в літній школі

П’ятий день інтенсивних занять з української мови для учасників Літньої школи «Крок до України» мав радісне продовження, адже студенти мали чудову нагоду разом із харківською народною майстринею Оксаною Менткевич виготовити під час чергового майстер-класу пташку-мотанку «Радість».

Дуже цікавою видалась розповідь народної майстрині про різновиди ляльок-мотанок та їхнє символічне значення. «З давніх часів у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років», – зауважила Оксана Менткевич.

Під час розповіді було презентовано ляльки-обереги, які майстриня привезла зі Слобожанщини, та які були виготовлені нею з різними побажаннями: на щасливу долю, на успіх і здоров’я, на добро та злагоду. Незважаючи на те, що ці ляльки-обереги виконувалися виключно шляхом намотування і не мали обличчя, учасники майстер-класу відчули ту любов і турботу, з якою була створена кожна лялька, адже ці обереги несли у собі позитивну енергетику.

Друга частина майстер-класу була присвячена виготовленню пташки-мотанки «Радість». «Цю пташечку називають ще «пташкою із сюрпризом», бо нею прикрашали великодні листівки або просто надсилали рідним та друзям у якості подарунка-сувеніра. Чому із сюрпризом? А тому, що в середину цієї пташки замотувалося розписане яйце як символ Великоднього свята», – пояснила майстриня. Дуже цікавим був і той момент, коли студенти обирали для своєї пташки-мотанки розписане декоративне яєчко, адже кожен дізнався про символіку обраного кольору писанки.

Надзвичайно позитивним видався і сам процес виготовлення пташок: всі дуже старалися і намагалися жартома сприймати свої невдалі спроби. Студенти раділи, наче діти, коли у кожного вийшла по-своєму чудова пташка «Радість».

Зазвичай цими пташками господині прикрашали домашнє Великоднє дерево, але студенти виявили бажання прикрасити деревце, що росте на подвір’ї МІОКу, на знак того, щоб ця атмосфера позитиву та радості тривала до останнього дня перебування учасників у Літній школі «Крок до України».

в літній школі в літній школі в літній школі в літній школі в літній школі в літній школі в літній школі