У Міністерстві освіти і науки України презентували модель вступу до закладів вищої освіти у 2023 році

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

20 січня 2023 року в Міністерстві освіти і науки України відбувся брифінг щодо узгодженої МОН, Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій і Українським центром оцінювання якості освіти моделі вступу до закладів вищої освіти у 2023 році.

У заході взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, в.о. директора УЦОЯО Валерій Бойко та генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров.

За словами міністра Сергія Шкарлета, національний мультипредметний тест складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового предмета за вибором вступника з переліку: історія України, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, фізика, хімія, біологія. Незалежно від обраного вступником додаткового предмета позитивний результат НМТ дасть змогу подавати заяву для вступу на будь-яку спеціальність з урахуванням вагових коефіцієнтів, установлених для предметів на різні спеціальності.

Про технічні особливості вступних випробувань у 2023 році розповів в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко. За його словами, новацією у порівнянні з попереднім роком є те, що раніше завдання тестів з математики, історії та української мови були з вибором однієї правильної відповіді та на встановлення відповідності. Цього року платформа буде доопрацьована і можливості з використання інших форматів завдань, які були притаманні саме системі ЗНО, будуть суттєво розширені.

В.о. директора УЦОЯО наголосив, що вступники одержать результати одразу, як тільки вони виконають усі завдання з того чи іншого предмета. Виходячи з аудиторії тимчасового екзаменаційного центру, кожен учасник буде знати свій результат у тестових балах.

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров повідомив, що у вступній кампанії 2023 року не планують використовувати середні бали раніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт.

Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання.

Докладніше – на сайті Міністерства освіти і науки України.

Інфографіка Інфографіка Інфографіка