У межах проєкту TrustAI на кафедрі АСУ відбулась Літня школа «Європейський підхід до штучного інтелекту»

Кафедра автоматизованих систем управління Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-школи

З 21 до 25 серпня на кафедрі автоматизованих систем управління Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки відбувалась Літня школа «Європейський підхід до штучного інтелекту», організована в межах міжнародного освітнього проєкту Erasmus+ напряму Жана Моне «Надійний штучний інтелект: європейський підхід» (№ 101085626 – TrustAI – ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH)

В межах школи було розглянуто сучасні технології ШІ, їхні можливості, перспективи, обмеження. Запрошений спікер Мар’ян Федів, Software Engineering Team Leader компанії EPAM Systems, розповів про сучасний стан популярного напряму Big Data, його особливості, технології та використовувані підходи, розповів про кращі практики й цікаві задачі використання.

Координаторка проєкту, доцентка кафедри АСУ Анастасія Дорошенко, розповіла про сучасні напрями ШІ, задачі, які розв’язують за допомогою штучного інтелекту, а також про різні алгоритми, які для цього використовують. На організованому воркшопі студенти мали можливість власноруч розв’язати практичну задачу, використовуючи алгоритми машинного навчання.

Окрема секція літньої школи була присвячена генеративному ШІ та, зокрема, таким популярним сьогодні продуктам як ChatGPT та Midjourney. В межах цієї секції студенти не лише дізнались, що таке генеративний ШІ, але й протестували роботу згаданих систем, пропонуючи їм завдання різного рівня складності та творчості. Проаналізувавши отримані результати, перейшли до другої частини, присвяченої вивченню й розумінню такого поняття як надійний штучний інтелект, етичний ШІ.

Було розглянуто європейський підхід до машинного навчання, зокрема Data Act як нову нормативну базу щодо ШІ у ЄС, яка передбачає підхід до створення систем ШІ, заснований на оцінці ризиків. Обговорення майбутнього розвитку систем ШІ, необхідності його регулювання та ознайомлення з прикладами використання систем ШІ без дотримання вимог етичності викликало палкі дискусії, цікаві думки та ідеї серед слухачів літньої школи.

Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи