У межах освітнього проєкту DataProEU програми Erasmus+ відбулась Літня школа Data Privacy in IoT

Кафедра автоматизованих систем управління Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-школи

Упродовж тижня, від 12 до 16 червня 2023 року, колектив кафедри автоматизованих систем управління Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка» в межах виконання освітнього проєкту Жан Моне кафедра Data Protection in the EU програми Erasmus+ за підтримки Європейського Союзу проводив Літню школу Data Privacy in IoT.

Участь у літній школі взяли понад 70 студентів (бакалаврів, магістрів) та аспірантів, які ознайомилися з основними викликами з погляду безпеки в ІоТ-системах та шляхами їхнього розв’язання, впливом Загальноєвропейського регламенту захисту персональних даних (GDPR) на реалізацію ІоТ-систем, вивчили юридичні аспекти правомірного збирання, зберігання та аналізу персональних даних, а також зі світовим досвідом в сфері захисту даних в ІоТ-системах: стандартів, технологій, нормативно-правових актів.

Окрім того, студенти отримали можливість почути надзвичайно цікаві доповіді про «розумні міста», їхні особливості та перспективи розвитку від д.т.н., професора кафедри автоматизованих систем управління Василя Теслюка, про європейський досвід захисту персональних даних в ІоТ-системах від к.т.н., доцентки кафедри АСУ Анастасії Дорошенко, про сучасні технології передавання даних ІоТ від к.т.н., доцентки кафедри АСУ Квітослави Обельовської.

Також надзвичайну цікавість та палке обговорення викликала доповідь запрошеного лектора Олени Нємкової, д.т.н, професорки кафедри безпеки інформаційних технологій Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Львівської політехніки, яка розповіла про тренди безпеки ІоТ, можливі типи атак, що можуть загрожувати ІоТ-системам, і надала багато практичних порад щодо їхнього захисту з погляду кібербезпеки. Лише найактуальніша аналітика та приклади відомих і гучних атак у кіберпросторі стали тим каталізатором, який надихнув студентів до власних досліджень в індивідуальних проєктах, над якими вони працювали впродовж літньої школи.

Дуже активними та динамічними були воркшопи, особливо організовані в офлайн-форматі. Велике зацікавлення студентів викликав воркшоп запрошеного гостя Валерія Неділенка, директора ПП «Розумний дім», на тему «Heat Ceram – smart термостати. Організація безпеки в розумному будинку», адже впродовж заходу була можливість не лише почути про те, які продукти розробила компанія «Розумний дім», але й наживо побачити їхню роботу в режимі реального часу, наприклад – зімітувавши затоплення. Воркшоп вийшов надзвичайно інтерактивним, породив багато запитань, на які Валерій Неділенко давав цікаві та повні відповіді.

Ще одним не менш захопливим заходом став воркшоп, проведений к.т.н., доцентом кафедри автоматизованих систем управління Юрієм Опотяком, який підготував для студентів приклади всіх можливих варіантів бюджетного апаратного забезпечення, яке можна використовувати для розроблення власних ІоТ-рішень. Кожен студент зміг організувати власну метеостанцію та відстежувати її роботу через хмарний сервіс.

Презентації індивідуальних проєктів студентів, а також дискусії, що виникали впродовж роботи літньої школи, довели, що розроблення ІоТ-систем є надзвичайно цікавим та актуальним напрямом, а якісне забезпечення безпеки і захисту даних у цих системах є життєво необхідним.

Докладний фоторепортаж – на сторінці DataPro Jmm у соцмережі Фейсбук.