У Львівській політехніці завершилася Літня школа «Логістика та управління ланцюгами поставок»

Кафедра маркетингу і логістики Львівської політехніки
Фото з Літньої школи

6–10 червня 2022 року відбулася Літня школа «Логістика та управління ланцюгами поставок» в рамках проекту Erasmus+ Jean Monnet Module «Логістика та управління ланцюгами поставок: поширення європейського досвіду», який реалізовується на кафедрі маркетингу і логістики Національного університету «Львівська політехніка».

Основна мета Літньої школи, яку організували члени проектної команди міжнародного проекту Logistics and Supply Chain Management: dissemination of European experience, – це ознайомлення учнів старшої школи зі сферою логістики й управління ланцюгами поставок, кращими європейськими логістичними практиками та формування в учнів усвідомленого підходу до вибору майбутньої професії. Літня школа у такому форматі відбудеться другий рік поспіль, цього року її учасниками були учні Львівської академічної гімназії.

День 1. В перший день Літньої школи було приємно познайомитися з учасниками. Вітальне слово виголосили керівниця проекту – Наталія Гайванович. Наталя Чорнописька провела сесію знайомства учасників. Учні 8–9 класів розповіли про мрії бути лікарями, бізнесменами, архітекторами, маркетологами, юристами, програмістами, менеджерами та іншими спеціалістами, про свої досягнення в музиці, спорті, інших сферах.

В рамках Team-building Оксана Довгунь провела гру Marshmallow Challenge. Усі добре генерували ідеї та відстоювали думку в команді. Також організатори ознайомили учасників з інформацією про Європейський союз. Гру Allias на відгадування відомих людей, цінностей, столиць, країн, культури і традицій провела Софія Леонова.

День 2. Учні увійшли в роль логістичних операторів та зіграли у гру Business on the move (Великобританія). Ця гра набула популярності у логістичній сфері за підтримки багатьох провідних європейських компаній як модель для вивчення бізнес-процесів у логістиці та ланцюгах поставок.

Гравці приймали рішення, які щодня приймають реальні учасники міжнародного ринку. І на ринку бувають форсмажорні обставини, конкуренти приймають рішення, які можуть завадити планам. Важливо і виконувати замовлення, і оптимально використовувати наявні ресурси.

День 3. Середа на Літній школі була радісна й активна. Учні послухали основні терміни логістики на виробництві (poka-yoke, kanban, кайдзен, lean-production, just-in-time). Також Наталя Чорнописька провела коротке тестування на засвоєння цих понять в kahoot. Далі учасники спробували зрозуміти, які є зайві втрати на виробництві під час роботи в команді та обмеженому часі. Під керівництвом Наталії Гайванович та Оксани Довгунь зіграли у гру з виготовлення піци.

Учасники відчули, наскільки непросто на виробництві перерозподілити ролі, увійти в роль певної професії, контролювати якість, комунікувати і виконати вчасно замовлення клієнтів. А ще й дотримуватися порядку на робочому місці.

День 4. Учні послухали лекцію про ланцюги поставок, європейські практики їхнього формування та компанії, які забезпечують логістичне обслуговування.

Далі учасники зіграли в кілька ділових ігор під менторством Наталії Гайванович, під час яких пропрацювати навики комунікації, взаємодії, співпраці. Така практика особливо важлива для налагодження ефективного функціонування ланцюга поставок та успішного ведення бізнесу загалом.

Учні спробували себе у різних ролях: і менеджерами зі збуту, і керівниками, яким необхідно налагодити ефективну роботу своїх співробітників, і представниками компаній, які повинні укласти вигідні контракти про купівлю/продаж товарів.

День 5. В останній день Літньої школи учні з викладачами Наталією Чорнопиською та Софією Леоновою побували на екскурсії на ПрАТ «Концерн Хлібпром».

«Концерн Хлібпром» є одним із найбільших підприємств українського ринку хліба, яке щодня виготовляє до 160 тонн хлібної, кондитерської продукції та напівфабрикатів. Компанія впроваджує інноваційні рішення, в рамках програми технічного розвитку інвестує у високотехнологічне обладнання з Німеччини, Швейцарії, Франції, Нідерландів.

Було дуже пізнавально, і ми радіємо, що у виробничих підрозділах гімназисти:

  • покроково ознайомилися з логістикою процесу підготовки, замісу, випікання хліба та хлібобулочних виробів і з процесами формування замовлення, відвантаження, транспортування та зберігання продукції;
  • оцінили важливість використання інтегрованих інформаційних технологій для підвищення ефективності управління ланцюгами поставок;
  • продегустували неймовірно смачні круасани та мафіни, а також щойно спечений хліб, який завдяки сучасним технологіям шокової заморозки та ефективній роботі міжнародних ланцюгів поставок сектору фреш-логістики отримують замовники продукції ПрАТ «Хлібпром» у США та ЄС.

Організатори вдячні за можливість співпраці з ПрАТ Концерн «Хлібпром» і дякують колективу ВП «Цех кондитерських виробів» за організацію та проведення пізнавальної і цікавої екскурсії!

Учасники отримали сертифікати і сувеніри за підсумками заходу. На Літній школі «Логістика та управління ланцюгами поставок» учні розвивали навички командної роботи і критичного мислення, виконуючи завдання індивідуально та в групі. З лекцій, відео й екскурсії школярі дізналися про сутність та основні принципи логістики і ланцюгів поставок з урахуванням європейського досвіду.

Організатори Літньої школи дякують адміністрації Львівської академічної гімназії в особі директора Лесі Юхман та завуча Наталії Сиротинської за співпрацю у реалізації заходу в рамках проекту Erasmus+ Jean Monnet Module, вітають усіх із продуктивним навчанням, бажають успіхів та здійснення задумів!

Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи