У Львівській політехніці відкрили інклюзивний простір «Без обмежень»

Наталія Білан, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото з відкриття простору

16 травня у Львівській політехніці відкрили інклюзивний освітній простір «Без обмежень», який функціонує на базі Центру ветеранського розвитку та Центру міжнародного професійного партнерства Інституту гуманітарних та соціальних наук.

Простір було створено в межах проєкту «Кращі технічні навички та інклюзивні умови для розвитку робочої сили в машинобудівному секторі України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» та за підтримки Міжнародної організації міграції за проєктом «Шлях стійкості: підвищення стійкості українців шляхом зміцнення потенціалу психосоціальної підтримки для ветеранів».

Ініціаторами створення інклюзивного простору з боку Університету стали Tech StartUp School, Центр ветеранського розвитку і кафедра соціології та соціальної роботи Інституту гуманітарних та соціальних наук.

Центр облаштований унікальним інклюзивним обладнанням, який дає змогу студентам із порушеннями зору, опорно-рухового апарату навчатись у звичайній групі, поряд зі студентами без особливих освітніх потреб, що забезпечує інклюзивність їхнього навчання. Зокрема, в Центрі облаштовано 15 навчальних місць для слабозорих та незрячих людей, 8 навчальних місць для людей на колісному кріслі та 15 навчальних місць для студентів без особливих освітніх потреб. Можливість засвоювання навчальних матеріалів для слабозорих забезпечують два відеозбільшувачі, завдяки яким студент може налаштувати яскравість і колір тексту, а також збільшити його за своїми потребами. Загалом Центр може забезпечити місцями для навчання групи до 38 студентів, зокрема зі статусом «ветеран» та «ветеранка», «захисник» та «захисниця» України.

Сьогоднішні виклики, які спричиняє російська агресія проти України, спонукають академічну спільноту Університету до пошуку інноваційних технологій в освітньому процесі для людей, що повернуться після перемоги з фронту, особливо для тих, хто має інклюзивні потреби у навчанні, що може забезпечити ефективність і результативність їхньої професійної та економічної інклюзії.

Щодо унікального обладнання для студентів з вадами зору, то керівниця Центру ветеранського розвитку та простору «Без обмежень» Тетяна Шаповалова показала функціонал робочого місця викладача. Надані можливості забезпечують як ефективність навчання для студента з вадами зору, так і для викладача, який забезпечує цей навчальний процес.

Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору Фото з відкриття простору