У Львівській політехніці відкриють п’ять сучасних навчальних хімічних лабораторій

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
Роман Небесний

Вже 10 вересня у Львівській політехніці відбудеться одна з найочікуваніших подій ― відкриття п’яти потужних сучасних лабораторій в Інституті хімії та хімічних технологій. Це один із численних напрямів співпраці в межах масштабного проєкту корпорації ROSHEN ― «До вершин з ROSHEN», який спрямований на комплексні якісні зміни системи освіти і науки в Україні, і зокрема у Львівській політехніці.

Вміння працювати на сучасному обладнанні — вимоги сучасного ринку праці. Тож питання оновлення матеріальної бази — одне з пріоритетних для університету. У межах реалізування проєкту «До вершин з ROSHEN» серед тих, які будуть оновлені, обрали спеціалізовану лабораторію технологічних процесів харчових виробництв на кафедрі технології органічних продуктів. Передбачено, що в такій лабораторії студенти отримуватимуть знання, які зможуть одразу застосовувати на практиці на всіх виробництвах харчового спрямування України і світу. Також масштабні оновлення відбулися у фундаментальних лабораторіях кафедри органічної хімії. Тут студенти повинні отримувати загальні знання у напрямі органічної хімії, вчитися працювати з базовим обладнанням, ставити органічні синтези тощо. Надалі такі ж оновлення відбудуться в інших лабораторіях ІХХТ, ― розповів керівник Науково-дослідної частини Львівської політехніки Роман Небесний.

Зараз у Політехніці створили лабораторії найвищого рівня. Пройшовши навчання тут, студенти вмітимуть працювати на найновішому обладнанні. Варто наголосити, що ROSHEN замінив повністю обладнання й відремонтував самі приміщення із дотриманням правил облаштування та роботи, які ставлять перед виробничими та аналітичними лабораторіями. ROSHEN не просто профінансував створення лабораторій, — його профільні фахівці брали активну участь у підборі обладнання. Зокрема закупили: інфрачервоний спектрометр, спектрофотометри, автоматичні титратори, центрифуги та багато іншого. Все обладнання має ліцензійне програмне забезпечення. Деякі прилади мають під’єднані окремі комп’ютери, — пояснив керівник НДЧ Львівської політехніки.

Однією з найбільших переваг створення таких сучасних лабораторій Роман Небесний вбачає у тому, що студенти отримають релевантні знання і усвідомлення цього вмотивує їх краще вчитися. Ще одна складова ― заохочення викладачів, адже працюючи в сучасних умовах, вони також будуть вмотивовані розвиватися. Передбачено, що окрім пріоритетного напряму ― навчання студентів, у лабораторіях проводитимуть наукові дослідження магістри і аспіранти.

У межах проєкту «До вершин з ROSHEN» кращі студенти мають змогу отримувати стипендії, орієнтовно втричі вищі за звичайні. Крім того на конкурсній основі деякі викладачі отримують стипендії від ROSHEN, ― додав Роман Володимирович. — Основним критерієм отримання стипендії від ROSHEN для викладачів є перш за все позитивні відгуки від студентів і високий педагогічний та науковий рівень.

Окрім усього співпраця з представниками ROSHEN приємно вразила професіоналізмом, швидкістю прийняття рішень та їх реалізації, глибокою залученістю до справи і вболіванням за найкращий результат, — зазначив Роман Небесний.