У Львівській політехніці відбувся університетський етап міжнародних конкурсів знавців української мови

Катедра української мови Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

16–17 листопада катедра української мови Львівської політехніки провела перший етап XXIII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та XIII Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Як організатор конкурсів катедра української мови щороку активно залучає до участи студентів усіх різнопрофільних інститутів Національного університету «Львівська політехніка». Студент, що належно не володіє державною мовою, не володітиме своїм фахом, бо мова – це провідник інтелекту.

Цьогоріч конкурси відбувалися в очно-дистанційній формі. Першого дня до розв’язування тестових завдань долучилося 85 учасників, найбільша кількість яких – з Інституту економіки та менеджменту (28 осіб), Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології (24 особи), Інституту механічної інженерії і транспорту (12), Інституту будівництва і інженерних систем (10) та інших інститутів.

З вітальним словом виступила голова наглядової ради Міжнародного конкурсу та голова журі у Львівській політехніці професор Ірина Фаріон: «Мова – не банальний засіб спілкування, який легко міняти. Мова – це визначальний національний ідентифікатор та форма існування влади. Хто не здатен захистити своєї мови – не захистить і своїх територій. Теперішня московсько-українська війна вкотре підтвердила: неможливо знищити національну державу, не знищивши її мови. У час війни мовне питання набуло своєї найбільшої гостроти, бо саме «рускоязичних» прийшов «захищати» агресор. Цей конкурс – це не лише маніфест знань нашої мови, це легіони її пасіонарних захисників, озброєних відповідальністю перед Батьківщиною».

Незважаючи на варварську війну росії проти України, постійні тривоги та ракетні удари, і студенти, і викладачі успішно провели конкурс, надихнувшись нашою спільною працею. Мова – кулі в запіллі і запорука нашої перемоги.

17 листопада в очному режимі відбувся творчий конкурс, у якому взяло участь 17 студентів. Крім вільної теми, конкурсантам запропоновано такі теми для роздумів:

  1. ...Борітеся – поборете!
    Вам Бог помагає!
    За вас правда, за вас слава
    І воля святая!
                                         (Тарас Шевченко)
  2. Поховайте та вставайте,
    Кайдани порвіте
    І вражою злою кровʼю
    Волю окропіте!
                                         (Тарас Шевченко)
  3. Найвищий мій Нобель –
    належність до української нації.
                                         (Емма Андієвська)
Скріншот з онлайн-заходу Фото із заходу Фото із заходу