Спорт у Політехніці: радіти здобуткам і думати про майбутнє – в Університеті відбувся Спортивний вечір

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Спортивний вечір

Як курчат восени лічать, так і спортивні підсумки у Львівській політехніці підбивають лише після того, як усі можливі медалі та звання завойовано. Щоправда, припадає ця традиційно урочиста церемонія переважно аж на березень: під оплески нагороди за вдалі виступи на змаганнях з рук ректора й проректорів приймають найкращі спортсмени серед студентів і викладачів, найкращі команди і їх тренери. Цього року спортивний вечір зібрав, як звично, повен зал глядачів і був незмінно видовищним.

Після підняття Державного прапора України і звучання славня України, оголошують про нагородження найкращих спортсменів. З вітальним словом виступив ректор, професор Юрій Бобало:

– Мені дуже приємно, що всі нагороди, які отримала Львівська політехніка, дозволяють говорити про неї як про спортивний університет, студенти якого можуть конкурувати з професійними спортсменами. Це дуже важливо для іміджу нашого навчального закладу. Дякую нашим студентам, що вони знаходять можливості і час для занять фізкультурою.

Сценарій вечора практично не відрізнявся від сценаріїв попередніх років – вручали кубки та інші винагороди тим, хто найбільше й найуспішніше долучався до спорту, упереміш з танцювально-співочими номерами й спортивними виступами. Тому більш цікаво, як оцінює розвиток спорту в університеті завідувач кафедри фізичного виховання Львівської політехніки Віктор Корягін:

– Торік наші студенти успішно виступили на змаганнях Універсіади України: команда з настільного тенісу посіла перше місце, баскетболісти були другі, а волейболісти – треті. На Універсіаді Львівщини Львівська політехніка здобула другу сходинку, після ЛДУФК ім. І. Боберського, випередивши Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького і ЛНУ ім. І. Франка. З одинадцяти видів спорту ми вибороли перші місця, з тринадцяти – другі і з десяти – треті. З тридцяти шести видів спорту у тридцяти чотирьох наші спортсмени є призерами (лише футболісти й представники стрільби з лука посіли четверті місця). Студенти-політехніки багато виступали на міжнародних змаганнях, спортивні заходи міжнародного рівня відбувалися і в Політехніці – з волейболу й баскетболу серед дівчат. Нашим торішнім досягненням є і те, що жіноча команда з настільного тенісу стала чемпіоном України, а чоловіча перейшла грати у вищу лігу. Баскетболісти, до речі, теж грають у вищій лізі. Крім цього, два студенти-політехніки зуміли здобути звання майстра спорту міжнародного класу, а ще двоє – майстра спорту.

Щодо пріоритетів на цей рік, то незмінним для кафедри фізичного виховання залишається увага до всіх видів спорту. З нового – реконструкція ігрового залу у спортивному корпусі по вул. Стуса, 2 і відкриття секції стрільби з лука. Ігровий зал буде у тому ж приміщенні, де вже діє зал із фехтування, на третьому поверсі. Зараз він потребує оснащення – заміни підлоги, вентиляції, опалення, перекриття даху. Він доволі великий (тридцять на тридцять метрів), тож, якщо до кінця року завершимо його ремонт, заняття з ігрових видів спорту – гандболу, волейболу, футзалу – зможемо перенести туди. У проекті – ремонт басейну, який розміщено там же, але на першому поверсі. Він, щоправда, потребуватиме багатьох ремонтних робіт, бо ми його отримали в занедбаному стані. Крім цього, хочемо у нашому університеті підняти рівень стрільби з лука: візьмемо викладача (студенти-спортсмени наразі тренуються в інших спортивних товариствах) й з нового навчального року відкриємо секцію. Тренування відбуватимуться у четвертому корпусі, через два-три роки матимемо своїх призерів.

Начальник Львівського облвідділення Комітету з фізвиховання та спорту МОН України Анатолій Ігнатович додає:

– Останнім часом надходять сигнали про закриття кафедр фізичного виховання у вишах, зменшення кількості студентів, які займаються спортом, одним словом, – песимізм і спад. Якщо майбутнє видається безрадісним, то гляньте на результати, які продемонстрували студенти-спортсмени Львівської політехніки торік, – вони обнадіюють. Політехніка – єдиний навчальний заклад, який взяв участь у всіх видах спорту програми Універсіади Львівщини – 2017. Запевняю, що зростає не лише кількість переглядів Pornhub’у у студентських гуртожитках, а й кількість студентів, небайдужих до спорту.

Студенти, за спостереженням Віктора Максимовича, пари з фізичного виховання відвідують, пропускають їх здебільшого через хворобу. У квітні-травні на них чекають тести з оцінювання фізичної підготовки за кількома показниками – швидкість, витривалість, гнучкість, спритність і сила. Але хвилюватися їм, на думку завідувача, потреби нема, адже з подібними випробовуваннями, оскільки мали їх восени, вони вже ознайомлені.

Найкращі у спорті минулого року

  • Антон Дукач – м. с. м. к. зі санного спорту, учасник Олімпійських зимових ігор (Південна Корея), ІКТА;
  • Оксана Райта – м. с. із легкої атлетики, дворазова чемпіонка України, учасниця Всесвітньої універсіади, Інститут післядипломної освіти;
  • Олександр Тимофєєв – м. с. із настільного тенісу, перше місце на Універсіаді України, ІНЕМ;
  • Роман Штикало – м. с. із веслування на байдарках і каное, перше місце на Чемпіонаті світу серед юніорів, ІКНІ;
  • Роман Грушка – к. м. с. із гирьового спорту, чемпіон України серед студентів, ІБІД;
  • Іван Король – м. с. м. к. із пауерліфтингу, п’яте місце на Чемпіонаті світу серед дорослих, ІІМТ;
  • Степан Гавловський – м. с. із боксу, перше місце на Універсіаді України, ІНЕМ;
  • Ганна Трібушна – к. м. с. із шахів, друге місце на Чемпіонаті України до 20 років, ІКНІ;
  • Андрій Гуцалюк – к. м. с. із баскетболу, друге місце на Універсіаді України, срібний призер Чемпіонату України серед команд вищої ліги, ІІМТ;
  • Олег Легендзевич – м. с. із футзалу, срібний призер Чемпіонату України, ІТРЕ.
Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір Спортивний вечір