У Львівській політехніці відбулися традиційні Шевченківські читання

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з Шевченківських читань

За доброю традицією 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, відбулися Шевченківські читання, під час яких політехніки декламували вірші Кобзаря. Захід пройшов у Студентському просторі «ІІІ поверх» та зібрав чимало учасників. Серед них були першокурсники, які виступали вперше, а також студенти старших курсів, які щороку беруть участь у заході.

Заступниця голови товариства «Просвіта» Львівської політехніки Надія Любомудрова розповіла, що традиції проведення Шевченківських читань у Львівській політехніці вже понад 30 років. Ця подія надзвичайно популярна і приваблює студентів різних інститутів. Бували роки, коли учасниками читань ставали не тільки політехніки, а й студенти інших львівських університетів.

«У середині 1980-х років зародилася така добра традиція Шевченківських читань, до якої активно долучалися студенти, викладачі та працівники різних факультетів (тепер інститутів) Львівської політехніки. Згодом найкращих читців з інститутів делегували на університетський конкурс, і так усе це вилилось у загальноуніверситетський захід. Щороку ми мали більше і більше учасників, а найціннішим відтоді й дотепер є те, що ми бачимо мотивацію студентів виступати, адже ніхто їх не змушує – все це лише їхнє внутрішнє бажання.

Коли виник народний театр-студія «Хочу», його учасники відразу приєдналися до Шевченківських читань. Тепер наші конкурсанти поділені на дві групи: ми окремо визначаємо переможців серед учасників театру-студії «Хочу», адже вони мають професійну підготовку, й окремо серед усіх інших учасників. Зараз для того, щоб підтримати переможців, створено преміальний фонд – це разова виплата, яка є хорошим мотивувальним фактором для студентів», – зазначила Надія Петрівна.

Переможців Шевченківських читань обирає журі. До його складу входить представник Народного дому «Просвіта», представник товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, а також представник профкому студентів.

«Ще до пандемії під час Шевченківських читань учасники ставили цілі вистави. Шевченківський дух так пронизав українську натуру молодих людей, що навіть студенти технічних інститутів представляли театралізовані поеми, грали «Наймичку», «Катерину». У нас ніколи не було традиції святкування 8 березня, натомість у цей час ми показуємо жінку, оспівану Шевченком, в її різних образах та різних ролях», зауважила Надія Любомудрова.

Уперше участь у Шевченківських читаннях взяли першокурсниці Олена Білик і Романа Пенгрин. Дівчата розповідають, що вже мають досвід виступів перед публікою, але дуже хвилюються, прагнучи продекламувати поезію Шевченка якнайкраще.

«Я представляю Політехніку від нашого Народного театру-студії «Хочу». Про цей театр мені розповіла подруга, і я вирішила також стати його учасницею. На конкурсі читців виступаю вперше, тож трішки збентежена, але загалом я творча людина, уже маю певний досвід виступів на сцені. Сьогодні декламуватиму «Подражаніє 11 псалму (Мій Боже милий, як то мало…)», вчила цей уривок недовго, тому трохи хвилююся», – розповіла студентка першого курсу ІППО Олена Білик.

Ще одна учасниця Романа Пенгрин розповідає, що традиція проведення Шевченківських читань є дуже потрібною, і, попри хвилювання, вона щаслива, що може до неї долучитися.

«Я вже брала участь у заході «Осінь Політехніки», також виступала в школі, маю досвід декламування. Коли мені розповіли про цей конкурс, я погодилася взяти в ньому участь. До виступу підготувала вірш «Мені однаково», але, на жаль, у мене було мало часу на підготовку. Зараз я дуже хвилююся, бо хочу, щоб усе пройшло якнайкраще, але однозначно такі заходи важливі й потрібні», – додала студентка першого курсу ІСТР Романа Пенгрин.

Наприкінці Шевченківських читань приємним сюрпризом для всіх присутніх стала інсценізація вірша Тараса Шевченка «Холодний яр» у виконанні акторів Народного театру-студії «Хочу».

За результатами конкурсу найкращими декламаторами стали:

  • Гран-прі Святослав Покорчак, гр. ФБМ-11 (ІНЕМ);
  • І місце Ярина Іващишин, гр. ПВ-36 (ІППО);
  • ІІ місце Роман Музика, гр. КНСШ-11 (ІКНІ), Софія Першина, гр. ХТ-31 (ІХХТ), Юрій Стадник, гр. ХТ-12, (ІХХТ);
  • ІІІ місце Олег Парнета, гр. БД-21 (ІБІС), Станіслав Івасів, гр. КНУС-12 (ІКНІ), Олександр Кузнецов, гр. АТ-41 (ІМІТ).
Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань Фото з Шевченківських читань