Проблеми транспортних потоків, міжнародні відносини і зовнішня політика: дві конференції у Львівській політехніці

Анастасія Степаняк, Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на конференції

У Політехніці втретє відбулася Всеукраїнська науково-теоретична конференція «Проблеми з транспортними потоками і напрями їх розв’язання».

Починаючи від 2015 року, кафедра транспортних технологій Інституту інженерної механіки та транспорту щодва роки організовує такий захід. Цьогоріч науковці з різних куточків України, зокрема з Харкова, Одеси, Києва, Рівного, Луцька, Львова та інших міст працювали 28 та 29 березня.

– Тематика конференції надзвичайно актуальна не тільки в нашому регіоні, а й загалом в Україні. Від транспортних потоків залежить наша економіка, наш добробут і наше життя, тож сподіваюся, що на цій конференції ви зумієте розв’язати проблеми транспортних потоків і їх (проблем) стане менше, – сказав у вітальному слові проректор Львівської політехніки Олег Давидчак.

Про мету конференції та її цікавинки «Аудиторії» розповів завідувач кафедри ТТ професор Євген Форнальчик:

– Усі ми знаємо, які є проблеми з транспортними потоками. З кожним роком в Україні зростає рівень автомобілізації, тобто збільшується кількість автомобілів на тисячу жителів. За статистикою, яку подає Київ, за три роки надійшло приблизно 250 тисяч «євроблях» у Львівську область і понад мільйон – в Україну. Це різко збільшило кількість авто на вулично-дорожній мережі, тому почастішали й затори, що призводить до затримки транспорту, особливо громадського, і, як наслідок – спізнення на роботу, навчання тощо. Крім цього, затори сприяють інтенсивним викидам забруднюючих речовин в атмосферу, тому маємо не лише соціально-економічну, а й екологічну проблеми.

За словами професора Форнальчика, один із доповідачів застосував цікавий термін – «людиноцентричні транспортні системи», який передбачає внесення до правил дорожнього руху правок, що стосуватимуться пішоходів і регулюватимуть їх пересування. Також на конференції йшлося про західний досвід і важливість освітлення пішохідних переходів у нічний час, який нині переймає Україна. Зокрема один із київських доповідачів наголосив на водійських проблемах у темний період доби. Гості з Харкова представили тему про напруги, що супроводжують водіїв як громадського, так і вантажного транспортів. Йшлося про оцінювання цих складнощів за допомогою індексу напруження, серцебиття, мозкової діяльності, шкірно-гальванічної реакції, і відповідне корегування робочого процесу й часу водіїв.
 

Під час VI Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми міжнародних відносин та зовнішньої політики» її учасники говорили про міжнародний досвід у реалізації концепції сталого розвитку в Україні, особливості та виклики інформаційної сфери, громадську активність мігрантів з погляду українсько-європейських інтересів.

Конференція відбулася на кафедрі політології та міжнародних відносин за участю її викладачів та студентів. До неї долучилися постійні активні учасники: очільниця Західного представництва Міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дащаківська, координаторка Львівського обласного ресурсного центру громад Ірина Галайко, науковий співробітник МІОК Львівської політехніки Юрій Марусик.

Окрім пленарного засідання, відбулося кілька секційних. На них ішлося про теоретико-методологічні засади дослідження проблем міжнародних відносин та зовнішньої політики, особливості та тенденції сучасних міжнародних відносин, Україну в системі міжнародних відносин.

на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції