У Львівській політехніці відбулася перша частина презентації проєкту «Pfister Art: Бережанська спадщина»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

3 листопада 2023 року в Залі Захарієвича (ауд. 214) головного корпусу Львівської політехніки відбулася перша частина презентації проєкту «Pfister Art: Бережанська спадщина», що реалізований за підтримки Українського культурного фонду (УКФ). Серед спікерів заходу – виконувачка обов’язків директора Державного історико-архітектурного заповідника (ДІАЗ) у м. Бережани Ірина Мигович, перший директор ДІАЗ у м. Бережани Богдан Тихий, завідувач кафедри архітектури та реставрації (АТР) Микола Бевз, асистент кафедри АТР Сергій Сірий.

Також участь у заході взяли проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки Наталія Чухрай, професор кафедри архітектури та реставрації Олег Рибчинський, український політик, політтехнолог, народний депутат України п’яти скликань, голова наглядової ради Інституту стратегічних досліджень та прогнозів «Янус» Ігор Гринів. Подію модерувала Олена Лугова, завідувачка науково-дослідного та музейно-просвітницького відділу ДІАЗ у м. Бережани, яка й розповіла про основні завдання та меседжі проєкту.

Зазначимо, що наразі триває оцифрування фондового зібрання Державного історико-архітектурного заповідника у місті Бережани, зокрема дерев’яних скульптур святих апостолів Петра і Павла початку XVII століття. Створення цифрової форми цих скульптур – доволі трудомісткий процес. Роботу з оцифрування скульптур для подальшого роздруку на 3D-принтері та демонстрації відео виконував аспірант кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» Ілля Литвинчук у межах співпраці кафедри АТР і заповідника.

Також проведено сканування алегоричної скульптури «Надія» з надгробка родинного гробівця Сенявських у замковій каплиці Бережанського замку (початок XVII століття). Реставрацію скульптури виконав асистент кафедри АТР Сергій Сірий.

За підтримки УКФ у межах реалізації проєкту «Pfister Art: Бережанська спадщина» видано рекламний проспект «Іоан Пфістер. Бережанські сторінки життя і творчості». Видання спрямоване на промоцію постаті відомого скульптора й популяризацію його найвагомішого періоду творчого становлення з представленням найкращих зразків мистецького доробку майстра. Ці друковані матеріали доповнять оновлену музейну експозицію «Спадщина скульптора Іоана Пфістера у Бережанському замку», оскільки містять опис і зображення творів митця, які сягають 400-літньої давнини.

Додамо, що продовженням буде презентація реалізації проєкту «Pfister Art: Бережанська спадщина» у Бережанському замку – осерді мистецької спадщини Іоана Пфістера.

Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу