У Львівській політехніці триває виставка пам’яті українців, рятівників євреїв у ІІ Світовій війні

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття виставки

В Україні до 1939 року проживало 2.7 млн євреїв. Їх тут було найбільше в Європі. У світі за кількістю Україна посідала друге місце. Під час Голокосту понад 1.5 млн євреїв знищили.

І ця цифра могла би бути ще більшою, якби не люди, які їх рятували, ризикуючи власним життям. Згодом Ізраїль визнає рятівників Праведниками народів світу. Наша держава на сьогодні посідає четверте місце в світі за кількістю цих Праведників.

…У холі коло актової зали – сім тематичних експонатів: «Голокост на Вінниччині», «Український націоналістичний рух та євреї у Другій світовій війні (євреї в ідеології ОУН (Б)», «Праведники народів світу» (два експонати), «Нацистські табори в Україні», «Голокост в Україні», «Нацистський «новий порядок» в окупованих містах України».

Упорядкували виставку співробітники Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», що в м. Дніпро. Як зазначила дослідниця Олена Іщенко, найбільше врятували євреїв на Західній Україні. На сьогодні – це 200 Праведників. Вже знаємо багато імен рятівників євреїв, відомих і невідомих широкому загалу: брати Шептицькі (митрополит Андрей і о. Климентій), ігуменя василіянського монастиря с. Йосифа (Олена) Вітер, родина генерала УПА Романа Шухевича, випускник Львівської політехніки, поляк Ян Ходоровський і багато інших.

Директор Регіонального науково-освітнього центру «Голодомор, Голокост: міжнаціональний діалог», що діє при Львівській політехніці, Богдан Левик називає моторошні цифри масових знищень євреїв у Львові і наголошує на важливості обговорення цієї теми на різних рівнях: освітньому – у школах, академічному – в університетах, науковому – серед дослідників, дотримуючись принципів україноцентризму.

На сьогодні в Україні маємо дві дати вшанування жертв винищення євреїв: Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – 27 січня, а також День українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни – 15 травня.

Історикиня Олена Іщенко після відкриття виставки прочитала лекцію «Рятівники євреїв під час Голокосту: регіональний вимір». Цього ж дня у читальній залі Науково-технічної бібліотеки університету відкрили книжкову виставку «Голокост. Особливості регіонального виміру».

Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки