У Львівській політехніці створять Міжнародний інноваційний центр Східної Європи

За матеріалами сайту Міністерства розвитку громад та територій України
Проєкт Центру

27 квітня 2021 року підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством розвитку громад та територій і некомерційною британською організацією «Всесвітній форум розумних міст» (WSCF). Сторони спільно працюватимуть над розробкою стратегічного плану Smart City для міст України.

Розвиток проєкту розумних міст і створення інноваційної екосистеми в Україні за участю WSCF розпочнеться зі Львова. Передбачено, що на базі Наукового парку Національного університету «Львівська політехніка» буде створено Міжнародний інноваційний центр Східної Європи.

Основною метою створення Центру є розробка стратегічного плану «розумного міста», проведення досліджень у сфері інновацій для цілей сталого розвитку України, залучення інвестицій та сприяння розвитку інноваційної інфраструктури країни.

Очікують, що проєкт «розумного міста», створений на базі Національного університету «Львівська політехніка», стане прикладом для інших міст України. Головною ідеєю втілення проєкту є пошук стартапів, які розроблятимуть рішення для Smart City. Цільове завдання для стартапів – створення моделей, які спрямовані на розв’язання найбільш глобальних проблем міст.

– Мінрегіон наразі активно працює над створенням інноваційної інфраструктури в регіонах. Державна стратегія регіонального розвитку на 2021–2027 роки передбачає, що одним із завдань регіональної політики є запровадження інноваційних технологій у системи управління розвитком міст на засадах концепції Smart City. Цифрова трансформація регіонів має відбуватись із застосуванням інструментів «розумного» містобудування, просторового планування та побудови інноваційних екосистем, – зауважив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Завдяки активній участі в проєкті «розумного міста» транснаціональних компаній та інвестиційних установ Україна буде позиціонуватися як центр інноваційної екосистеми в Східній Європі. Проєкт «розумного міста» заснований на державно-приватному партнерстві.