У Львівській політехніці стартував перший етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із заходу

Цей конкурс, який організовує кафедра української мови, давно став традицією для нашого університету. Цьогоріч він розпочався 1 листопада, у день пам’яті Петра Яцика. До участі в ньому зголосилася рекордна кількість студентів – 235! Серед них 33 філологи і 202 нефілологи.

Філологи й нефілологи виконували тестові завдання різної складності. А охочі взяти участь ще й у Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка після виконання тестових завдань писали твір на одну із запропонованих тем, адже цьогоріч обидва конкурси збіглися в часі.

Конкурс знавців української мови організований для того, щоб задемонструвати свою українську силу. Недаремно Петро Яцик саме проєкт підтримки розвитку й популяризації української мови вважав найважливішим із того, що зробив для України, бо розумів, що без мови нема ні нації, ні країни, адже українська мова, за словами Івана Франка, є репрезентанткою національної єдності.

Одна з організаторок і натхненниць мовного конкурсу у Львівській політехніці, професорка кафедри української мови Ірина Фаріон наголошує, що мову слід сприймати як соціальний ліфт: не знаєш мови – не здобудеш освіти, не знаєш мови – не матимеш роботи, не знаєш мови – забирайся звідси геть.

Ірина Дмитрівна закликає студентів: «Будьте попереду. Ніколи не йдіть за черню. Пам’ятайте, що світ належить одиницям. Більшість не має рації ніколи. Рацію має завше меншість». І демонструє мовні плакати, які 18–20 років тому виконали її студенти, за які тоді їх звинувачували в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. А нині ці плакати надихають учасників конкурсу знавців української мови до боротьби за рідну мову у своїй державі.

Про результати конкурсу повідомимо згодом.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу