У Львівській політехніці стартував факультативний курс у рамках проєкту EU_LEAD

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-курсу

3 листопада 2023 року в рамках реалізації проєкту EU_LEAD за підтримки програми Еразмус+ напряму Жан Моне стартував факультативний курс «Глобальне відповідальне лідерство ЄС: зміна клімату, захист навколишнього середовища та гуманітарна допомога» для здобувачів І і ІІ освітніх рівнів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (ОП «Міжнародні відносини») Національного університету «Львівська політехніка».

Метою запровадження інтерактивного міждисциплінарного курсу з європейських студій є вивчення змісту глобального лідерства Європейського Союзу через призму трьох ключових вимірів: просування кліматичних цінностей, захист навколишнього середовища та гуманітарну допомогу. Також пропонований модуль має завданням сформувати знання про вплив російсько-української війни на еволюцію суб’єктності Європейського Союзу в сучасній глобальній політиці, проєктування сили ЄС на підтримку України через надання потужної гуманітарної допомоги, запровадження спеціального механізму захисту українських біженців, започаткування місій EUAM та EUMAM, планів, програм, ініціатив ЄС щодо повоєнного зеленого відновлення України, а також допоміжний потенціал ЄС у межах Інструменту передвступної допомоги тощо.

Євромодуль дасть змогу сформувати у студентів як теоретичні знання зі сфери зовнішньої політики ЄС, так і практичні навики з проєктування сили ЄС у сучасному мінливому світі. Це не тільки посилить розуміння лідерства ЄС у глобальній політиці, але й сприятиме процесу залученості широкої громадськості, представників наукових кіл, студентства до внутрішніх трансформацій в Україні відповідно до європейських стандартів та норм. Такі знання випускники зможуть застосовувати у своїй професійній діяльності, краще розуміти суб’єктність ЄС, його роль як глобального відповідального лідера, головно у сфері кліматичної та гуманітарної дипломатії, захисту навколишнього середовища, а також популяризувати європейські цінності.

Навчальні заняття будуть супроводжуватися цілою низкою додаткових івентів, як-от публічні лекції запрошених спікерів, засідання Євроклубу EU for YOU, Дні знайомства з послами європейської молоді, та іншими заходами. Найближчою подією стане І Українсько-польський молодіжний кліматичний форум, який відбудеться 24 листопада 2023 року.

Своїми знаннями про глобальне відповідальне лідерство ЄС діляться професорка Ярина Турчин, доценти Ольга Івасечко та Олег Цебенко.

Загалом на факультативний курс записалося три групи загальною чисельністю 59 студентів Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка».

З більш докладнішою про EU_LEAD можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-курсу Скріншот з онлайн-курсу Скріншот з онлайн-курсу Скріншот з онлайн-курсу Скріншот з онлайн-курсу Скріншот з онлайн-курсу