Голландський досвід планування: у Львівській політехніці працювало незвичайне Urban-cafe

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

У четвер, коли майже всі залишили стіни Політехніки, тут запрацювало кафе – незвичайне, а Urban-café, де збираються для обговорення проблем сучасного міста. У Політехніці засідання відбулося вперше, його тема – «Голландський досвід планування: чи можливо у Львові?».

Закордонний досвід запрезентував голландський урбаніст Кейс ван Райвен, співавтор книжки «Львів – місто парадоксів». Він зокрема розповів про проект WOW Amsterdam, що стосується відновлення депресивного району у столиці Нідерландів. Все почалося зі створення хостелу і арт-майданчика у приміщенні колишньої технічної школи, яке кілька років пустувало, а нині це вже чимало просторів для різних активностей, що об’єднують навколо і місцевий бізнес, і митців, і мешканців, зокрема, сприяючи соціальній інтеграції численних іммігрантів.

У ревалоризації закинутих-забутих об’єктів іноземний фахівець бачить і можливості для Львова. Загалом визначає кілька напрямів для розвитку нашого міста: інфраструктура (в тому числі освітня, культурна), різноманіття й креативність, якість громадського середовища, відродження околиць, співпраця між стейкхолдерами міста.

Деяким студентам ІАРХ на зустрічі особливо цікаво було почути про сучасні проекти для Львова, які представив головний архітектор міста Юліан Чаплінський. Це зокрема ідея про можливе часткове відновлення водойми на місці Пелчинського ставу (вулиця Вітовського), ревіталізація «Фабрики повидла» (проект Atelier Stephan Rindler), проект бібліотеки УКУ. За словами Ю. Чаплінського, він шкодує, що виші в Україні, Політехніка зокрема, не готують урбаністів, а випускники-архітектори не вміють думати системно – у масштабі міста, району, вулиці.