У львівській «Криївці» відбулася зустріч із професором Львівської політехніки Іриною Фаріон

кафедра української мови
фото новини

У Львові, у легендарній кнайпі-ресторані «Криївка», на запрошення колективу відбулася зустріч із професором Львівської політехніки, доцентом кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон. Крім львівʼян, у бесіді взяли участь чимало гостей з інших областей України.

Професор наголосила, що сьогодні Львів – це фокус усієї нескореної України в одному історично взятому націоналістичному місці – площі Ринок, де з подання Степана Бандери Ярослав Стецько проголошував Акт відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.

Також говорили про мову як зброю і кордон нації в історичному контексті: від Богдана Хмельницького з його «межі моєї мови – це межі моєї держави» до знакової мапи українських говорів 1871 року, відтак мовних плакатів студентів-архітекторів і дизайнерів Львівської політехніки до сучасної національно-визвольної війни, де Мова – це вертикаль нашої перемоги, наш джавелін, енлав і гаймерс і на фронті, і в тилу. Бо мова – це ідентифікатор нації. Бо вона втримала нас, коли нашу державу той самий московський ворог пробував зламати ще у 1654 році.

Атмосфера інсталяційної криївки лише підсилювала реальність сучасної великої національно-визвольної війни з Москвою:

«Не віддамо ні крихти нашої святої землі, не подаруємо жодного страченого українського життя, відплатимо жорстко, доглибно і стокарно. До неминучої перемоги!»