У Хмельницькому політехнічному коледжі Університету діє гурток науково-технічної творчості

Хмельницький політехнічний коледж Львівської політехніки
гурток технічної творчості

Хмельницький політехнічний коледж Національного університету «Львівська політехніка» – освітній заклад, який розкриває будь-які таланти. І передусім це стосується розвитку технічних здібностей, таких як розробка і виготовлення різноманітних механічних та електронних моделей, пристроїв та робототехніки. Для цього в коледжі створено й активно функціонує під керівництвом досвідчених викладачів Олексія Матвєєва, Максима Довгалюка та Павла Данилюка гурток науково-технічної творчості «Хмельницький політехнік».

Серед найцікавіших виробів, які виготовлені студентами, – сонячні повітряні колектори, водяні сонячні колектори, призначені для обігріву приміщень за умов достатньої сонячної освітленості й за відсутності інших джерел енергії (таких як газ, електрика, рідке і тверде паливо) або паралельно з ними. Колектори не можуть бути основною системою опалення, оскільки не забезпечують постійних характеристик, як упродовж доби, так і під час зміни сезонів року, однак можуть бути інтегровані в будь-яку наявну систему опалення та вентиляції. Розробили пристрій студенти Андрій Павлов, Дмитро Бацевич, Влад Сорокін та Ярослав Ковальчук.

Також цікавими є розробки зі створення 3D-принтера, модернізація токарного верстата ТВ-16 та створення додаткової осі на модернізований фрезерний верстат 6Р11Ф3.

Оскільки розвиток науково-технічного прогресу нерозривно пов’язаний з економічними розрахунками, студенти відділення економіки і менеджменту Каріна Войко, Тетяна Ковальчук та Анастасія Ільчишина також беруть безпосередню участь у діяльності гуртка щодо розрахунку собівартості та економічної ефективності цих робіт.