«Тренуйте силу волі та не бійтеся поразок»: студент Політехніки Нестор Небесь про бронзову медаль на чемпіонаті України з боксу

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Нестор Небесь

Нещодавно, у Тернополі відбувся чемпіонат України з боксу серед дорослих. У змаганнях взяли участь майже 200 спортсменів, серед яких студент Інституту будівництва та інженерних систем Львівської політехніки – Нестор Небесь, який у цьому турнірі здобув бронзову медаль.

Про бокс, підготовку до змагань та риси характеру, які має розвивати кожен спортсмен поговоримо з Нестором та його тренером – викладачем кафедри фізичного виховання – Купріяном Гулеєм.

Ми зустрічаємось з ними під час ранкового тренування. У залі лунає гучна музика, а хлопці боксують, виконуючи вказівки тренерів. Купріян Степанович розповідає, що студенти, які хочуть отримати результат, приходять на кафедру 6 разів у тиждень і тренуються мінімум дві години. Участь у змаганнях потребує ще складнішої підготовки: кількість тренувань збільшується, а план занять міняють.

«Бокс – це дуже складний вид спорту, який вимагає від тебе немало зусиль. Про це я можу сказати зі свого досвіду, бо займався ним ще з дитинства, а треную молодих боксерів вже більше 15-ти років. Щодо Нестора, то боксом він до цього не займався, але за час наших тренувань зміг стати бронзовим призером на чемпіонаті України. Цьому результату, звісно, передувала виснажлива підготовка. Ми займалися 8–9 разів на тиждень, а сьогодні маємо в планах виступити на чемпіонаті України серед студентів, який відбудеться в травні. Тому скажу, що головне завдання тренера – це побачити, які задатки має студент і допомогти їх розвинути», – зазначає Купріян Гулей.

Нестор додає, що бокс займає вагоме місце у його житті, тому хлопець має ще багато спортивних цілей, які хоче досягти. Сьогодні він студент-третьокурсник і радий поєднувати навчання з улюбленим заняттям.

«Я навчаюся в Інституті будівництва та інженерних систем, мій батько також працює у цій сфері, тому, мабуть, це вплинуло на моє рішення обрати таку спеціальність. Узагалі, мені вдалося легко адаптуватися до університетського життя, адже у мене дружня група та чудові одногрупники. Спорт для мене також дуже важливий, адже займаюся ним ще з дитинства: спершу ходив на футбол і грав за команду ДЮСШ, але через серйозну травму змушений був її покинути. Певний час займався волейболом, баскетболом, легкою та важкою атлетикою, їздив на змагання з тенісу – всі ці заняття теж мені дуже подобалися. Але сьогодні я зосередився на боксі і хочу надалі в ньому розвиватися».

З першого курсу в Політехніці хлопець наполегливо тренується. Через початок карантину змушений був робити тривалу перерву, але потім знову повернувся у спорт. Чемпіонат України – це вже не перші серйозні змагання для Нестора. Восени минулого року він спробував свої сили на турнірі у Києві та на міжнародному турнірі в Івано-Франківську, де також виборов третє місце.

«Мені дуже подобається бокс, хоча фізично це важко і потребує значних зусиль. Але тут я можу реалізовувати свою фізичну силу, а ще це класно для нервової системи (усміхається). Я маю багато цілей і хотів би побувати на різних змаганнях, спробувати свої сили за кордоном, але розумію, що для цього треба багато і серйозно готуватися. Більше року я займався в Академії боксу імені Андрія Котельника, але хотів спробувати себе у змаганнях, тому прийшов на кафедру фізичного виховання і почав тренуватися у Купріяна Степановича. Він вкладає в мене справді дуже багато своїх старань, а це в свою чергу мотивує і мене працювати ще завзятіше»,розповідає Нестор Небесь.

Хлопець запевняє, що у боксі дуже важлива сила волі, а також треба чітко знати, чого ти хочеш досягти. З цією думкою погоджується тренер і додає, що заняття спортом вимагають постійної праці над собою.

«Ці молоді спортсмени справді виснажливо займаються кожного дня. Поки тривали канікули, організовувати тренування було значно простіше, у навчальний період доводиться балансувати між навчанням і спортом. Звісно, ми відчуваємо підтримку університету, але завжди хочеться чогось більшого. Наприклад, спортивних стипендій для наших студентів. Бо ці хлопці приїжджають сюди у свій вільний час, вони обирають тренуватися, хоча можуть просто сидіти вдома. А все тому, що хочуть чогось досягти і готові серйозно над цим працювати», – зауважує Купріян Гулей.

На майбутнє Нестор планує розвиватися в боксі, а всім студентам радить не боятися поразок і не зупинятися перед труднощами.

«Мені завжди хочеться приходити на тренування, а особливо приємно це робити тоді, коли здобуваєш перемоги. Я прихильник того, що ти або займаєшся і робиш все від себе можливе, або навіть не починаєш. Тому тренувань я ніколи не пропускаю, а навіть якщо виникають непередбачувані обставини, то завжди намагаюся надолужити все самостійно. Усім спортсменам, які тільки починають свій шлях, я б порадив не лякатися поразок і головне – не боятися показати, що ти чогось не вмієш, бо коли я починав, то теж мало що умів. Пам’ятайте, що стати одразу професіоналом – неможливо, а бути новачком – не так вже і страшно», – підсумовує нашу розмову хлопець.

Впевнені, що з таким завзяттям і наполегливістю спортсмени Політехніки здобудуть ще не одну золоту медаль. Цього і хочемо усім їм побажати!