Третій «Спалах» у Політехніці: традиційний фестиваль студентської фотографії завершено

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
фестиваль студентської фотографії

Від 22 лютого до 1 березня тривав уже традиційний фестиваль студентської фотографії, який завершився нагородженням найкращих авторів.

Усі роботи організатори «Спалаху» – Колегія та профком студентів і аспірантів Політехніки – просили учасників подавати за жанрами – «Портрет», «Зимовий пейзаж», а також сюжетні світлини, на яких відображена ситуація в дії. Кожен мав подати три авторські роботи у роздрукованому вигляді з невеликим поясненням-описом. На конкурс надійшло 90 фотографій, але для огляду в холі головного корпусу Політехніки було виставлено лише 47 – решта або не відповідали вимогам фестивалю, або містили цифрові шуми.

Звичайно, цьогорічний конкурс не такий потужний, яким він був позаторік, коли в ньому брало участь багато студентів зі всієї України, а також із закордону. Оскільки за чужими роботами вищого рівня губилися роботи політехніків, то організатори «Спалаху» вирішили цьогоріч надати можливість показати себе передовсім аматорам.

Фестиваль не є комерційний, його створено для популяризації фото як мистецтва та піднесення цього виду творчості на більш якісний рівень. Але фотографування з хобі може перейти у категорію прибуткової роботи. Про особливості свого фотобачення світу, проведення фотосесій та шлях до фотодосягнень під час майстер-класів розповіли слухачам (більшість з них, до слова, були дівчата) Данило Плесницький, Андрій Гудзь, Олена Лажневська й Тарас Бичко. Усі лектори – представники журі «Спалаху» та майстри фотосправи.

Окрім задатків, доброї камери й об’єктива, кожен, хто береться до фотосправи, потребуватиме і знань. Щоб їх здобути, варто записатися до фотошколи. Однак без запалу, вогню в очах, навчання нічого не дасть – фотографування треба пристрасно любити, аналізувати світлини улюблених авторів, шукати свій стиль, свої ракурси і образи. При цьому – не боятися стукати навіть у зачинені двері, бо «щоб отримати відповідь, потрібно поставити запитання». На всіх майстер-класах провідною була думка, що робити треба те, що подобається, а плоди рано чи пізніше з’являться, бути спостережливим й оригінальним, пропускати побачене через себе – «Завжди беріть із собою камеру, адже ми не знаємо, що нас чекає за поворотом» (Тарас Бичко).

Імена переможців фестивалю було оголошено в актовій залі Політехніки 1 березня. Одним з головних призів конкурсу став графічний планшет Intuos draw, який надала «Спалаху» компанія Novella, офіційний дистриб’ютор Wacom в Україні. Його отримала Анастасія Романенко з ЛНУ ім. І.Франка.

Спонсор фестивалю фотошкола Chik подарувала сертифікат на навчання за знижкою Владиславу Фурді з ІГСН Політехніки (переміг у номінації «Портрет»), Марті Грицанюк із ЛНМУ ім. Д. Галицького («Жанр») і Надії Данилишин з ІНПП Політехніки («Зимовий пейзаж»).

фестиваль студентської фотографії фестиваль студентської фотографії фестиваль студентської фотографії