Символи української незламності: політехніки розповіли львів’янам про оборонні вежі і таємниці короля Данила

Департамент архітектури та містобудування Львівської ОВА
Фото з презентації

28 липня у Пороховій вежі відбулася презентація результатів наукових досліджень архітектури Руського королівства ХІІІ–ХІV століть.

Лекцію про оборонні вежі часів Руського королівства провів пам’яткоохоронець, начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації Василь Петрик.

«У ХІІІ столітті наша держава стала для Європи могутнім щитом від монгольської орди, так само, як зараз Україна є щитом від російської навали. Сталося це у тому числі завдяки оборонним вежам, які будував король Данило. Зараз «волинські вежі» можна побачити лише в Польщі та Білорусі. На території України, на жаль, збереглись лише їхні фундаменти. Але ці вежі дотепер є символом хоробрості та незламності нашої нації у боротьбі з ворогом», – розповідає Василь Петрик.

Захід присвятили Дню Української Державності та воїнам-захисникам України.

«Вивчення нашої оборонної архітектури зараз як ніколи на часі, бо досвід минулого може підказати і допомогти нам в удосконаленні стратегії сучасної війни та майбутньої оборони країни, тому їх неодмінно потрібно продовжувати», – каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Також у межах заходу архітектор та археолог, докторант кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Лукомський розповів присутнім про таємниці Катедри короля Данила в Холмі.

Завершилась подія переглядом документально-історичного фільму «Таємниці великих Українців. Данило Галицький». Його автори – Руслан Шаріпов та Акім Галімов – спільно з українськими науковцями та вченими з різних європейських країн шукали ключі до таємниць резиденції Короля Данила в Холмі. Фільм знято телеканалом «1+1» за підтримки Українського культурного фонду.

Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації