Світовий банк готовий надати підтримку й фінансування проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів»

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка з текстом  «Удосконалення вищої освіти України»

Світовий банк підтвердив готовність надати підтримку й фінансування проєктної пропозиції Міністерства освіти і науки України спільно з Міжнародним банком реконструкції і розвитку (МБРР) – «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів». Про це йдеться в листі Регіонального директора Світового банку у справах країн Східної Європи Арупа Банерджі.

Метою є створення умов для підвищення ефективності, якості та прозорості вищої освіти в Україні, а саме:

  • забезпечення відповідності навичок та знань випускників закладів вищої освіти очікуванням роботодавців, вимогам ринку праці та суспільства в цілому;
  • підвищення ефективності використання бюджетних коштів в освітньому секторі;
  • підвищення суспільної довіри до системи вищої освіти в цілому;
  • подолання довгострокових наслідків, пов’язаних із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та запровадження методів навчання й викладання із застосуванням технологій дистанційного навчання.

У результаті реалізації Проєкту очікують підтримку реформи, спрямованої на надання фінансової автономії закладам вищої освіти та зміну підходів до управління ними, зокрема реалізацію закладами вищої освіти всіх видів автономії, передусім фінансової; зміну підходів щодо управління, наприклад, запровадження системи ключових показників ефективності в структурі контрактів із керівниками ЗВО.

Пропонований проєкт складається з чотирьох взаємопов’язаних компонентів. Передбачено його виконання впродовж шести років для підтримки системних реформ у сфері вищої освіти з використанням інвестиційної позики МБРР (інституція Групи Світового банку).

Наразі Міністерство фінансів України провадить експертизу проєктної пропозиції, після якої буде продовжено переговорний процес на міжнародному рівні щодо імплементації цього проєкту.