Світлої пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара

Ректорат і Вчена рада Львівської політехніки
Любомир Гузар

31 травня 2017 року на 85-му році життя після важкої недуги відійшов у вічність Архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир Гузар.

Ця надзвичайна й історично значима для України постать втілювала образ людини нової доби. Людини – патріота і громадянина, котра не замикалася у своїй пастирській царині, а наполегливо й цілеспрямовано розширювала сферу власного впливу на всі сторони життя української спільноти, її консолідацію, на розбудову громадянського суспільства у нашій країні.

Його життя слугує прикладом нескоримості людського духу, вірності Ідеї, Чину і Церкві. Такі шляхетні людські цінності Любомир Гузар увібрав від своїх великих попередників Петра Могили, Андрея Шептицького і Йосипа Сліпого. Він став їхнім гідним наступником.

Кілька років тому студенти і викладачі Львівської політехніки мали унікальну нагоду безпосередньо поспілкуватися з великою людиною – Блаженнішим Любомиром Гузаром, який у стінах Університету відновив започатковані ще у минулому сторіччі Андреєм Шептицьким Суспільні дні. Це був зацікавлений змістовний діалог з людиною подвижницького покликання, великим сучасником новітньої доби української історії, палким патріотом рідної землі та визнаним духовним наставником мільйонів віруючих.

Тоді ж прозвучали пророчі слова, у яких Блаженніший Любомир сформулював своє життєве кредо, власне бачення істинного українського патріотизму. Нині всі ми сприймаємо їх, як його духовний заповіт: «Ми мусимо любити українців, то є любов до України, до конкретних людей, а не до абстрактної України. Я хочу любити людей. Може, вони не досконалі, може, роблять мені якусь прикрість, але хочу бажати їм добра». Цю важливу духовну настанову він наполегливо втілював упродовж всього життя. Вона для багатьох із нас стала світоглядним дороговказом.

Ректорат і Вчена рада, весь багатотисячний колектив Національного університету «Львівська політехніка» глибоко сумують з приводу смерті духовного світоча українського народу Блаженнішого Любомира Гузара і висловлюють щирі співчуття родині та близьким покійного, а також ієрархам та всім вірним Української Греко-Католицької Церкви.

Любомир Гузар Любомир Гузар