Стипендія – сенс навчання чи матеріальне заохочення?

Катерина Пашкевич, студентка другого курсу Науково-навчального інституту журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка, практикантка Центру комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Більшість тих, хто вчиться на бюджеті, докладають чимало зусиль, щоб отримати стипендію. Тож не дивно, що коли Кабінет міністрів задля збільшення розміру грошової підтримки студентів з 1 січня 2022 р. своєю постановою зменшив відсоток стипендіатів зі 40–45% до 35–40%, здобувачі вищої освіти вийшли на протести. Студенти перемогли, й уже 26 січня відсоток стипендіатів повернули до початкового.

Проте на цей час у Львівській політехніці академічні стипендії за січень уже виплатили, і їх отримали лише 40% студентів, відповідно до попередньої редакції постанови. Тож тепер у відділі стипендії зібрали інформацію про 5% студентів, яким треба доплатити. Й університет скерував листа у МОН про виділення додаткового фінансування задля виплати академічної стипендії 45% студентів.

Який розмір стипендій на сьогодні, кому та як їх нараховують? Про це розповімо сьогодні.

То яка тепер стипендія?

Згідно з постановою КМУ від 26.12.2016 (зі змінами) «Про розміри стипендій у державних та комунальних закладах освіти, наукових установах» № 1047, до 1 січня 2022 р. розмір звичайної академічної стипендії становив 1300 грн., а підвищеної – 1892 грн. Відповідно до постанови КМУ від 01.09.2021 № 933 з 1 січня 2022 р., звичайна стипендія зросла до 2000 грн., а підвищена – до 2910 грн.

Також є соціальна стипендія, яку призначають:

  • дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування;
  • учасникам бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції;
  • дітям учасників бойових дій;
  • дітям загиблих учасників бойових дій;
  • студентам із малозабезпечених сімей;
  • особам з інвалідністю;
  • потерпілим від аварії на ЧАЕС;
  • дітям шахтарів зі стажем підземних робіт від 15 років;
  • внутрішньо переміщеним особам.

Соціальна стипендія усіх категорій, окрім сиріт, надалі становить 1180 грн. Спираючись на згадану постанову, студенти-сироти отримують стипендію у розмірі 1,5 прожиткового мінімуму своєї вікової групи.

Сироти віком більше 18 років до січня мали 3405 грн стипендії, а з 1 січня 2022 р. вона зросла до 3721,50 грн.

Щоб отримувати соціальну стипендію, потрібно написати звернення на ім’я ректора, зазначивши підставу для її надання та додавши документи, що засвідчують відповідну пільгу. Проте якщо студент має соціальну стипендію, то вже не має права на академічну. Також претендент не повинен мати жодних академічних заборгованостей. Лише діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, можуть одночасно отримувати академічну та соціальну стипендії.

Також студенти низки спеціальностей, яким уряд надає особливу підтримку, отримують підвищені академічні стипендії. У Львівській політехніці це стосується тих, хто вчаться на:

  • науках про Землю;
  • прикладній фізиці та наноматеріалах;
  • матеріалознавстві;
  • галузевому машинобудуванні;
  • металургії;
  • електроенергетиці, електротехніці та електромеханіці;
  • атомній енергетиці;
  • теплоенергетиці;
  • нафтогазовій інженерії та технологіях.

Раніше звичайна академічна стипендія на цих спеціальностях становила 1660 грн., а підвищена – 2416 грн. Після прийняття уже згаданої постанови з 1 січня ц. р. звичайна академічна стипендія стала 2550 грн., а підвищена – 3711 грн.

Також є низка спеціальних академічних стипендій. Серед них – академічна стипендія Президента України, академічна стипендія Верховної Ради. До початку 2022 року ці стипендії становили 2720 грн, а зараз – 4400 грн. Академічна стипендія Кабінету міністрів України була 2480 грн, а сьогодні – 4000 грн.

Ці нагороди призначають за особливі досягнення на кшталт високих успіхів у навчанні, активної участі в наукових роботах чи перемог в олімпіадах та всеукраїнських конкурсах.

Як нараховують стипендії?

Місце студента в рейтингу визначаємо за формулою: РУ = 0,95*РСО + 0,05*ДБ. Це означає, що на вашу позицію на 95% впливає успішність під час навчання і на 5% – додаткові бали (участь у конференціях, науковій роботі, організаційній роботі, старостування чи участь у спортивних змаганнях, згідно з Положенням про стипендіальне забезпечення).

На кожній кафедрі є особа, відповідальна за додаткові бали студентів. Ця людина подає перелік студентів із підтвердженнями копіями здобутків (наприклад, тези з конференцій, дипломи за перемогу в наукових роботах) відповідальному в Інституті, який перевіряє інформацію. Кількість додаткових балів передають у деканат. Там до рейтингу навчальних балів додають додаткові бали, що і є складовими семестрового рейтингу студента. Проте інколи трапляється так, що студенти мають відмінні оцінки, але не долучаються до додаткової діяльності, а отже, «злітають» зі стипендії. П’ятивідсотковий вплив на рейтинговий бал може здатися незначним, проте за високої конкуренції в теперішніх умовах додаткові бали часто допомагають менш успішним у навчанні студентам отримати позиції вищі, ніж відмінникам. У Положенні про стипендіальне забезпечення можна знайти докладну інформацію про те, скільки балів можна отримати за кожен із видів діяльності.

Окрім того, сильних студентів з відмінними балами й участю в науковій роботі подають на академічні стипендії Президента України або ж Верховної Ради України, про які ми вже розповідали, премії облдержадміністрації, премію ім. В’ячеслава Чорновола та премію ім. Героя України Бориса Возницького.

Від чого залежить місце в рейтингу?

Отже, на кожній спеціальності формують рейтинг успішності. Відсоток студентів, які отримують стипендії, однаковий, проте потрапляння до списку залежить від багатьох чинників, зокрема загального рівня навчання в групі. Слід зауважити, що на спеціальностях, де є багато державних місць, отримувати стипендію легше, тому до відсотку стипендіатів потрапляє більше осіб.

До прикладу, за результатами першого семестру цього навчального року на 2 курсі спеціальності «комп’ютерна інженерія» стипендію отримали студенти з балами в діапазоні від 93.162 до 77.297, а це відчутний розрив між найвищим та найнижчим балом стипендіатів у рейтингу. На 1 курсі спеціальності «будівництво та цивільна інженерія», де 82 державних місця, стипендію отримують студенти з балами, що варіюються від 89.3810 до 67.6710. Натомість на 4 курсі спеціальності «прикладна фізика та наноматеріали» є лише один стипендіат із середнім балом 88.210.

До того ж дуже важливий прохідний бал для вступу на спеціальність, адже що вищий прохідний бал, то успішніші студенти потрапляють на навчання, тож вони, найімовірніше, намагатимуться підтримувати свій шкільний рівень і під час студентства. Скажімо, на спеціальності «журналістика», де прохідний бал цьогоріч становив 195, а стипендіатів лише п’ятеро, найвищий бал для отримання стипендії – 92.497, а найнижчий – 82.935. Бали для стипендіатів-четвертокурсників на спеціальності «право» коливаються від 94.837 до 92.641, тобто навіть не виходять за межі оцінки 5.

У 2018 році, коли студенти, які зараз навчаються на 4 курсі, вступали до університету, прохідний бал був 183,110. Таким чином на деяких спеціальностях 45% охоплюють студентів із посередніми академічними досягненнями, а на інших навіть студенти з високими балами не можуть отримати фінансову допомогу від держави.

Проте потрібно пам’ятати, що ціль навчання в університеті – не здобуття стипендії, а отримання якісних знань. Ці кошти не настільки великі, щоб бути причиною негідної поведінки або сварок у групі, і вже точно не вартують сліз. Потрібно пам’ятати, що коли маєш ґрунтовні знання зі своєї спеціальності, то в майбутньому зароблятимеш як мінімум у декілька разів більше за розмір стипендії, а навчання – це насамперед особистісний розвиток, а не змагання.