Створення експозиції архітектурних об’єктів культурної спадщини Львова – новітній проєкт Tech Labinno

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до проєкту Tech Labinno

Команда фахівців Tech StartUp School уже цього року планує запустити по-справжньому інноваційний проєкт зі створення експозицій архітектурних об’єктів культурної спадщини Львова. Завдяки розробці люди із вадами зору зможуть тактильно вивчити мініатюрні копії історичних пам’яток міста Лева.

«Проєкт створюватиметься на базі лабораторії «Tech Labinno» за допомогою технології 3D-друку та фрезерування з використанням дерева або пластику. До впровадження цього проєкту долучилися фахівці Tech Labinno та Tech StartUp School. Усі представлені моделі матимуть високу деталізацію. Tech StartUp School має позитивний досвід у розробленні проєкту. Наразі ми створили копію Донецького аеропорту в масштабі 1:40, що розташована в Будинку воїна у Львові. Власне, ми й надалі продовжуємо розробляти такі цікаві речі. Цифрові моделі для створення експозицій та макетів нам надала команда Skeiron.llc, яка оцифровує пам’ятки України. Тож на базі цих 3D-моделей розроблятимуть й інші архітектурні об’єкти культурної спадщини міста», – розповів фахівець бізнес-інноваційного центру Tech StartUp School, керівник Tech Labinno Віктор Фрідріх.

На першому етапі проєкту передбачається створення трьох архітектурних об’єктів культурної спадщини Львова. Це Львівська ратуша до перебудови, Латинський кафедральний собор та церква святих апостолів Петра й Павла, в народі – Костел єзуїтів. Лабораторія Tech StartUp School наразі займається активним збором коштів на краудфандинговому майданчику StartEra для фінансування проєкту. Головним завданням цієї розробки є не тільки створення експозиції з високоточних архітектурних пам’яток міста, але й привернення уваги суспільства до проблем людей із вадами зору.

«Tech StartUp School виграла ґрант від Міжнародного фонду «Відродження». За допомогою отриманого ґранту ми маємо можливість подвоїти зібрані на краудфандинговій платформі кошти. На ці кошти ми, власне, створимо макети. Експозицію плануємо розташувати на території Львівської політехніки, найімовірніше, саме у Tech StartUp School. Тож у будь-який момент кожен охочий зможе відвідати цю виставку», – додав Віктор Фрідріх.

Також Tech StartUp School планує масштабування проєкту. Завдяки однодумцям, що зможуть долучитися до реалізування спільних ідей, виготовляти макети та мініатюрні копії архітектурних пам’яток стане можливо в усій Україні.

Об’єкти культурної спадщини Львова Заставка до проєкту Tech Labinno Об’єкти культурної спадщини Львова