Студенти Університету стали переможцями конкурсу «Професіонали майбутнього 2016» від Vodafone Україна

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Герб Львівської політехніки

Днями оголошено результати Х ювілейного конкурсу студентських наукових робіт «Професіонали майбутнього 2016», організованого компанією Vodafone Україна. Перемогу здобули проекти одразу двох команд.

У категорії «Найкраще рішення для мобільного оператора» перемогла команда Національного університету «Львівська політехніка» з проектом «Удосконалення архітектури та планування мережі радіодоступу шляхом інтеграції множини малих комірок». Варто зазначити, що студентська команда Національного університету «Львівська політехніка» перемагає у цьому конкурсі вже вчетверте поспіль.

У категорії «Найкращий сервіс для клієнтів» перемогла команда Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова та їхній проект «Віртуальний телефон» і послуги на його базі – додаток CloudCam і «Спам-фільтр SMS».

Команда Львівської політехніки цьогоріч презентувала перспективний проект, в основу якого покладено модель організації багаторівневого радіодоступу мережі з нерегулярним розподілом частотного спектру. Це дає змогу підвищити ефективність використання наявного частотного ресурсу в 1,5 разу і забезпечує пропускну здатність кінцевим абонентам 48–52 Мбіт/с. Завдяки цьому можна реалізувати, зокрема, послуги із стрімінгового сервісу, багатокористувацьких онлайн-ігор, відеоконференцій високої якості, Cloud Computing, доступу до сервісів IoT (інтернет-речей).

За підсумками конкурсу «Професіонали майбутнього 2016» обидві команди набрали найбільшу кількість балів з мінімальним відривом одна від одної. Враховуючи вагомість розроблених проектів і високий рівень підготовки студентів зі Львова та Одеси, було ухвалене рішення: вручити головний подарунок у розмірі на 125 тисяч гривень на навчання обом командам.

«Професіонали майбутнього» – це чудовий приклад взаємодії науки, бізнесу та держави. Без розвитку наукової діяльності неможливий розвиток бізнесу та країни загалом. Тому компанія Vodafone активно підтримує розробки та впровадження новітніх технологій. Ще приємніше, що цими розробками займається талановита молодь, показуючи вагомі результати, інноваційні рішення, які згодом будуть втілені у нових сервісах та послугах.

– Інвестиції у інтелектуальний розвиток України, – наголошує заступник генерального директора Vodafone Україна (регіон Захід) Костянтин Воробйов, – один із пріоритетних напрямків діяльності компанії. Сподіваємось, що такі перемоги стимулюватимуть студентів до продовження наукової діяльності та професійного становлення у сфері телекомунікацій.

«Професіонали майбутнього» – це єдиний в Україні галузевий конкурс наукових робіт серед студентів четвертих курсів телекомунікаційних факультетів. Він заснований у 2006 році й проходить за підтримки Міністерства освіти і науки України, Держспецзв’язку та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Наша довідка

Vodafone – одна з найбільших світових телекомунікаційних компаній, що надає широкий спектр послуг, включаючи мобільний голосовий зв’язок, передачу даних, обмін повідомленнями, фіксований інтернет і кабельне телебачення. Оператор працює у 26 країнах, має партнерські угоди з операторами в 57 країнах і надає послуги фіксованого широкосмугового доступу до інтернету на 17 ринках. Станом на 31 березня 2016 року Vodafone надає послуги 462 мільйонам абонентів мобільного зв’язку і 13 мільйонам користувачів фіксованого інтернету.