Студенти та випускники: спілкування, досвід і мрії

Софія Трофименко, кафедра ЖЗМК, 2 курс
Оксана Гордійчук

Досягнення та успіхи випускників стають наснажливим прикладом для теперішніх студентів університету, адже знання та досвід старших колег важко переоцінити. Тож чи вдається підтримувати зв’язок із випускниками? Як їх залучають до університетського життя? Про все це розповідає Оксана Гордійчук – лідерка групи зв’язків з випускниками.

– Скажіть, як загалом відбувається комунікація з випускниками?

– У 2018 році ми започаткували Форум випускників, маючи на меті об’єднати політехніків різних поколінь. Ми були приємно здивовані тим, що так багато випускників відгукнулося на наш заклик, і наша зустріч стала майже родинною. Форум випускників охоплює як навчальні, так і розважальні заходи. Ми організовуємо панельні дискусії, на яких обговорюють питання економіки та освіти. Також проводимо розважальні заходи, де випускники можуть просто розважитися та відвідати свої колишні кафедри. Бачимо, що випускникам це подобається.

– Як ви залучаєте випускників до форуму?

– Ми активно працюємо над пошуком випускників. Самі знаходимо їх через соціальні мережі й бази даних випускників. Часто вони не знають про нашу групу зв’язків з випускниками, тому знайомимося з ними заново. Але коли випускники дізнаються про наше існування, то це для них приємна новина. Вони раді почути, що їх пам’ятають в університеті і що їхній досвід може бути корисним для сучасних студентів.

– А які форми спілкування між випускниками і студентами нині практикуєте?

– Стараємося знаходити різні форми спілкування з випускниками. Через карантин, а потім через повномасштабне вторгнення ми були змушені відмовитися від великого Форуму випускників. Виходом із цієї ситуації було організування двох основних зустрічей. Перша – «Запитай випускника», де студенти мали змогу поставити запитання випускникам. Друга – прямі ефіри в Instagram, під час яких ми обговорювали різноманітні теми, як-от професійний шлях випускника, а також актуальні питання, які були заздалегідь виокремлені. Ці зустрічі зазвичай відбуваються раз на місяць. Незважаючи на непрості обставини, ми й далі спілкуємося з випускниками. Вони можуть звернутися до групи зв’язків з випускниками, і ми допомагаємо їм організовувати зустрічі в Політехніці на їхнє бажання. Випускники також люблять зустрічатися зі студентами, оскільки отримують багато цінного фідбеку. Були навіть випадки, коли випускники допомагали студентам пройти стажування у престижних фірмах. Відгуки студентів про ці зустрічі дуже надихають.

– Які перешкоди виникають у процесі комунікації з випускниками?

– Основною перешкодою є труднощі зі знаходженням способів зв’язку з випускниками і налагодженням контакту з ними. Дуже часто нам доводиться пояснювати, що таке група зв’язків з випускниками і як ми працюємо. Також, хоча це не є великою перешкодою, бувають випадки, коли дехто з них не погоджується на спілкування. Але це навіть більше мотивує нас шукати нові шляхи та підходи до комунікації з випускниками. Попри перешкоди, нам вдалося знайти способи залучення їх до наших ініціатив.

– Чи є якісь відмінності між випускниками минулих років і теперішніми?

– Щодо цього можна сказати, що теперішніх випускників легше знайти та зв’язатися з ними завдяки соціальним мережам і доступу до їхньої інформації про місце роботи. Але випускники минулих років частіше відповідають на наші запити, оскільки після 20–30 років випуску вони починають сумувати за університетом і радіють, що про них пам’ятають.

– Які запити ви отримуєте від випускників і які є спільні плани та мрії на майбутнє?

– Ми хотіли б отримувати більше запитів щодо організування зустрічей зі студентами, оскільки серед випускників багато талановитих людей, яких було б непросто знайти без їхньої активної участі. Щодо планів та мрій, то нашою головною мрією є проведення великого Форуму випускників. Ми хочемо створити можливість для зустрічі випускників різних поколінь, де вони зможуть обмінюватися досвідом, вчитися одне в одного, а відтак підтримувати зв’язок з університетом.