Студенти освітньої програми «Міжнародні відносини» стажувались у Міністерстві закордонних справ України

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото зі стажування

Вже другій рік поспіль студенти освітньої програми «Міжнародні відносини» кафедри політології та міжнародних відносин Львівської політехніки стажуються в різних департаментах Міністерства закордонних справ України. Зокрема, випускниця Оксана Матвійчук була першою, що виграла конкурсний відбір у 2023 році й отримала можливість пройти практику за темою магістерської кваліфікаційної роботи у департаменті публічної дипломатії та комунікацій.

Цей приклад надихнув студентів ІІІ курсу Олега Пехника, Ольгу Власенко та Вероніку Войтович також податися на конкурс та успішно потрапити на практику до МЗС, зокрема у департамент державного протоколу й управління закордонного українства та гуманітарного співробітництва. Працівники апарату МЗС із приємним здивуванням і захопленням відзначили наших студентів та висловили подяку кафедрі за якісні знання й підготовку студентів. Зокрема, відзначили бездоганне володіння дипломатичною лексикою та нормативно-правовими документами, іноземними мовами й особистими якостями і софт-скілами, які зарекомендували наших студентів як креативних та ініціативних. Важливо також зазначити, що у Дипломатичній академії імені Г. Удовенка при МЗС України використовують підручник кафедри ПМВ «Дипломатична та консульська служба» авторства Я.Б. Турчин, Л.О. Дорош та О.Я. Івасечко.

Студенти розповіли про свої обов’язки, специфіку робочого процесу та цікаві навички, набуті під час стажування. Зокрема, вони безпосередньо допомагали у підготовці візиту Ентоні Блінкіна до Києва, що відбувся у вересні минулого року, були присутні на церемоніях покладання квітів іноземними делегаціями на могилах національних героїв, врученні вірчих грамот, супроводжували новоприбулих послів із Гани та Уганди, а також займалися різного роду аналітичною діяльністю та роботою з документами. «Це захопливий досвід і нагода поспілкуватися з політичною елітою іноземної держави й бути дотичним до розвитку своєї держави в умовах сьогодення», – згадують студенти.

З особливим пієтетом та повагою політехніки відгукуються про очільника МЗС України Дмитра Кулебу як уважного й толерантного керівника, який піклується про свою команду. Зокрема, працівникам апарату Міністерства дозволяють приходити на роботу зі своїми домашніми улюбленцями, також нещодавно у внутрішньому дворику МЗС облаштовано затишний садок для відпочинку всіх охочих працівників. Зі слів студентів, Дмитро Іванович завжди уважний до стажерів та пам’ятає кожного в обличчя.

Також у Міністерстві закордонних справ України працює багато жінок та дівчат, функціонує Жіночий клуб, є позитивний внутрішній клімат менторської підтримки для нових працівників.

Після спілкування зі стажерами хочеться висловити захоплення їхнім бажанням та відвагою представляти свій навчальний заклад, а також освоювати ази величної професії дипломата, яку чомусь більшість студентів вважають недосяжною або неперспективною. Це чудовий приклад та успішний кейс, яким варто надихатися й заряджатися. Отже, студенти-міжнародники, від вас потрібне лише бажання та небайдужість, щоб податися на конкурсний відбір від МЗС України та спробувати себе у цій престижній і захопливій професії!

Також щиро дякуємо Міністерству закордонних справ України за неоціненній внесок у розвиток професійних навичок молодих фахівців-міжнародників, відкритість до спілкування та нових ідей!

Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування