Студенти освітньої програми «Міжнародні відносини» пройшли стажування у центральному апараті МЗС України

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото зі стажування

З липня по жовтень 2023 року студенти Оксана Матвійчук, Ольга Власенко, Вероніка Войтович та Олег Пехник освітньої програми «Міжнародні відносини» кафедри політології та міжнародних відносин Національного університету «Львівська політехніка» пройшли стажування у Міністерстві закордонних справ України, де здобули практичний досвід, що є важливим у підготовці фахівців у сфері міжнародних відносин.

Докладніше про своє стажування розповів кожен із учасників програми в інтерв’ю.

Вероніка Войтович:

«Завдяки програмі стажувань молоді в центральному апараті МЗС я мала можливість пройти стажування в управлінні закордонного українства та гуманітарного співробітництва. Моє стажування тривало місяць, я ознайомилась зі структурою та особливостями роботи центрального апарату МЗС України, брала участь в опрацюванні матеріалів для підготовки до проведення засідання Національної комісії з питань закордонних українців, комунікувала із закордонними дипломатичними установами України та центральними органами виконавчої влади України. Передусім стажування дало мені чималий багаж практичних професійних знань, а також розуміння того, яким я бачу своє професійне майбутнє. Перебування у місці прийняття важливих державних рішень безперечно додає мотивації та неймовірного бажання розвиватись у сфері дипломатії».

Ольга Власенко та Олег Пехник:

«Упродовж трьох місяців ми стажувались у департаменті державного протоколу. Це був унікальний досвід, який надав можливість поглибити знання про протокольні норми та вміння ефективно взаємодіяти у міжнародному середовищі. Під час проходження стажування ми були ознайомлені з нормативними актами, які регулюють діяльність МЗС України, обов’язками та функціями працівників усіх відділів, веденням та обігом документації, комунікацією між ЦА МЗС України та дипломатичними представництвами іноземних держав і представництвами міжнародних організацій в Україні. Також у ході стажування ми брали активну участь у підготовці та проведенні державних заходів, включаючи прийоми іноземних делегацій, конференції та офіційні візити.

До наших завдань належали: підготовка протокольних матеріалів, включаючи листи-запрошення, графіки заходів, списки учасників та інші документи; організація роботи на місці проведення заходів, включаючи координацію роботи персоналу та взаємодію з гостями; забезпечення дотримання протокольних норм та правил під час заходів; взаємодія з іноземними делегаціями, включаючи надання інформації та залагодження питань; у разі необхідності забезпечення перекладу з української на англійську мову та навпаки.

Працюючи у цьому відділі, ми отримали надзвичайну можливість спостерігати за роботою фахівців, які володіють високим рівнем професіоналізму та вміють елегантно розв’язувати складні протокольні ситуації. Також особливо хочемо відзначити, що команда, з якою нам довелось працювати, була дуже дружня та професійна. Кожен член колективу був відкритий до спілкування й готовий допомогти у розв’язанні будь-яких завдань. Завдяки цьому стажуванню ми отримали можливість розвинути свої навички у сфері дипломатії та міжнародних відносин, а отримані знання і навички стануть невід’ємною частиною нашої майбутньої кар’єри. Ще раз хочемо висловити свою подяку за можливість пройти стажування у департаменті державного протоколу. Це був незабутній досвід, який став першою сходинкою на шляху до нашого дипломатичного майбутнього».

Оксана Матвійчук:

«Упродовж 4 місяців я проходила стажування у відділі стратегічних комунікацій та міжнародної репутації України департаменту публічної дипломатії та комунікацій МЗС України. Брала активну участь у роботі відділу, зокрема здійснювала моніторинг іноземних ЗМІ англійською та французькою мовами в рамках відстеження настроїв та реакцій стосовно України, провадила аналіз ключових аспектів впливу та маніпуляції рф на африканські країни, зокрема у контексті агресії проти України та продовольчої безпеки, здійснювала переклад документів, брала участь у прес-конференціях з міністрами МЗС України і ФРН, України та Північної Македонії.

Це був справжній марафон, повний новизни і виходу із зони комфорту. Скажу відверто, що це моментами було важко, і з часом з’являлось чимало запитань: «а що, а як, а що ще треба пошукати, дізнатись, зробити, а чому?». І звичайно, це титанічна праця, яка включала в себе роботу над помилками, аби в результаті бути на одній хвилі з колегами і разом працювати на благо нашої держави на міжнародній арені.

Мені неймовірно пощастило з колегами, які ділилися своїм досвідом і знаннями, різними інструментами, що покращують роботу, які допомагали і навчали, бо, звичайно, мати глибокі знання з університету – це фундамент, проте безпосередньо реалізовувати їх на практиці – це зовсім інакше, тим паче у такий непростий час. Це дуже цінно і дуже приємно, коли в кабінеті панує повага та взаєморозуміння! Вдячна МЗС за можливість бути дотичною до роботи на благо України.

Студенти-міжнародники, а особливо бакалаври, я щиро раджу вам стажуватись, бо це унікальна можливість не лише зазирнути за лаштунки роботи міністерства, а й бути безпосередньо залученим до неї. Хтозна, можливо, саме з цього стажування розпочнеться ваша кар’єра в МЗС!».


Кафедра політології та міжнародних відносин висловлює щиру подяку Міністерству закордонних справ України за надану студентам можливість проходити стажування, здобувати практичні та професійні навички у сфері дипломатії, брати участь у дипломатичних заходах. Також ми щиро вдячні та пишаємось нашими талановитими студентами, які не побоялися й гідно показали себе під час проходження стажування в МЗС. Бажаємо їм у майбутньому стати провідними українськими дипломатами та розбудовувати нашу Україну. За такою молоддю наше майбутнє!

Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування