Студенти Хмельницького політехнічного коледжу здобули срібло у Національному конкурсі Infomatrix Ukraine 2024

Хмельницький політехнічний фаховий коледж Львівської політехніки
Переможці конкурсу

У березні Київська обласна Мала академія наук вперше провела Національний конкурс комп’ютерних проєктів Infomatrix Ukraine 2024, в рамках якого талановита молодь змогла презентувати свої проєкти у сфері інформаційних технологій та робототехніки. Кращі з них отримали змогу взяти участь у Світовому фіналу конкурсу Infomatrix, який відбудеться 31 травня – 4 червня у м. Бухарест, Румунія.

Зокрема, у конкурсі взяли участь студенти IV курсу відділення «Комп’ютерна інженерія» Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка» Владислав Ковальчук та Максим Куліков під керівництвом завідувача відділення Богдана Гетьмана. Вони презентували свою розробку «Командний проєкт та практична реалізація цифрової системи керування залізничними макетами». Метою проєкту є популяризація технічної творчості серед учнівської та студентської молоді, закріплення та конкретизація знань і вмінь з фізики, електроніки та програмування, естетичне виховання і прищеплення трудових навичок учням, психологічна реабілітація дітей та дорослих, профорієнтаційна робота.

Студенти розробили власну систему керування залізничними макетами, яка дає змогу використовувати смартфони з відповідними застосунками (Z21, Roco Z21) для ручного керування локомотивами. Систем керування залізничними макетами з подібними характеристиками в Україні немає. Головним пристроєм, який обробляє надану йому інформацію, є мікроконтролер ESP8266, у який вбудовано безпровідний інтерфейс Wi-Fi. Ця система керування є продовженням багаторічної роботи студентів відділення «Комп’ютерної інженерії».

Паралельно з розробкою системи було виготовлено діючий макет залізниці масштабу 1:160 з габаритами 2 м на 80 см. За його допомогою вдалося продемонструвати всі переваги цифрового керування. Макет неодноразово демонстрували на Днях відкритих дверей коледжу, перед акредитаційними комісіями, а також для Президента України Володимира Зеленського.

За підсумками Національного конкурсу комп’ютерних проєктів Infomatrix Ukraine 2024 команда Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка» була нагороджена срібною медаллю в номінації «Апаратне управління».

Докладніше – на сайті Хмельницького політехнічного фахового коледжу.

Афіша заходу Переможці конкурсу Переможці конкурсу Переможці конкурсу