Студенти кафедри програмного забезпечення презентували свій стартап у португальській Коїмбрі

Кафедра програмного забезпечення Львівської політехніки
стартап у португальській Коїмбрі

З 4 до 17 квітня 2016 року студенти кафедри програмного забезпечення Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки Роман Гавран, Антон Чуйко, Євген Шокур, Сергій Вараниця та Василь Мосіюк під керівництвом доцента П.В. Сердюка презентували інноваційну розробку «Healthy Office» в Instituto Pedro Nunes та бізнес-інкубаторах у м. Коїмбрі, Португалія.

Національний університет «Львівська політехніка» і, зокрема, кафедра програмного забезпечення вже четвертий рік беруть участь у виконанні міжнародного проекту NEFESIE (National Education Framework for Enhancing IT Students’ Innovation and Entrepreneurship) за програмою Євросоюзу Tempus. Цей проект належить до категорії структурних заходів і має на меті вдосконалення системи вищої освіти України з урахуванням передового досвіду європейських країн. Партнерами у виконанні проекту NEFESIE є п’ять українських вишів (Національний університет «Львівська політехніка», Харківський національний університет радіоелектроніки, Одеський національний політехнічний університет, Вінницький національний технічний університет, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу), Міністерство освіти і науки України, чотири навчальних заклади Євросоюзу (Linnaeus University, Швеція; Oxford Brooks University, Великобританія; Dublin City University, Ірландія, Instituto Pedro Nunes, Португалія), а також представники індустрії, такі як СКБ «Південне» (Україна) і шведські компанії Sigma Technology та IKEA AB.

У рамках виконання цього проекту викладачі кафедри програмного забезпечення доцент П.В. Сердюк та асистенти О.О. Нитребич і В.В. Масюкевич пройшли навчання в Linnaeus University, під час якого переймали досвід та кращі практики провідних європейських університетів щодо підготовки студентів у галузі інновацій та підприємництва. В підсумку вони підготували навчально-методичне забезпечення дисципліни «Інновації та підприємництво в програмній інженерії», яку вже в осінньому семестрі 2015/2016 н.р. прослухали студенти V курсу спеціальностей «Інженерія програмного забезпечення» і «Програмне забезпечення систем».

Поглибити свої знання та навички в галузі інновацій та підприємництва кращі студенти кафедри програмного забезпечення мають можливість через розроблення власного інноваційного проекту під керівництвом інтернаціональної команди менторів як з європейських університетів-партнерів, так і викладачів кафедри в межах курсу «Innovation and Entrepreneurship within IT industry», в якому беруть участь по 5 студентів з усіх українських вишів – виконавців проекту NEFESIE. Цей курс складається з трьох етапів. Під час першого, який тривав з 2 по 16 листопада 2015 року в Linnaeus University, були проведені настановчі лекції та семінари. Другий етап тривав з 16 листопада 2015 року до 4 квітня 2016 року в стінах Львівської політехніки, де студенти під керівництвом викладачів кафедри програмного забезпечення вдосконалювали свою інноваційну розробку та готувались до її представлення під час третього етапу курсу, який триває з 4 по 17 квітня 2016 в Instituto Pedro Nunes. В рамках цього курсу студенти отримали можливість перевірити свої бізнес-ідеї в акселераторах за кордоном, вислухати думку бізнес інвесторів та працівників інкубаторів.

Проект «Healthy Office», який розробили студенти V курсу кафедри програмного забезпечення Роман Гавран, Антон Чуйко, Євген Шокур, Сергій Вараниця та Василь Мосіюк, стосується розроблення мобільного застосунка для менеджменту часу офісних працівників та ІТ-фахівців, які багато часу проводять за комп’ютером і потребують спеціальних фізичних вправ для підтримки свого здоров’я, а також для відповідного моніторингу фізичної активності. Ця студентська інноваційна розробка є одним з наочних результатів виконання Tempus-проекту NEFESIE та його впливу на стан української ІТ-освіти. Роботу над проектом команда розпочала ще в 2014 році під час підготовки до першого всеукраїнського конкурсу інноваційних студентських проектів «IT-Еврика! Україна», фінал якого проходив в березні 2015 року в Одесі. Зауважимо, що другий конкурс «IT-Еврика! Україна» триває з листопада 2015 року, а фінал відбудеться 20 травня 2016 року у Львові.

проект NEFESIE проекту NEFESIE учасники проекту NEFESIE