Студенти кафедри інформаційних систем і технологій ІППТ Львівської політехніки допомагали заповіднику «Розточчя» захистити і відновити флору та фауну в біосферному резерваті

Кафедра інформаційних систем і технологій ІППТ
 «Розточчя»

Багато років кафедра інформаційних систем і технологій ІППТ співпрацює з одним із відомих заповідників Західної України «Розточчя». Заповідник є природним ядром біосферного резервату «Розточчя», який внесено до світової мережі біосферних резерватів на 23-й сесії «Людина і біосфера» ЮНЕСКО у червні 2011 року в м. Дрездені (Німеччина).

Одним із напрямів співпраці є проходження практики за темою магістерської кваліфікаційної роботи. Цього року 14 студентів кафедри ІСТ, які навчаються за освітньою програмою «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг», проходять практику у природному заповіднику «Розточчя».

Спочатку на зустрічі керівництва і провідних науковців заповідника та студентів були погоджені основні етапи проходження практики та теми магістерських робіт. Тематика робіт орієнтована на допомогу заповіднику в розв’язанні актуальних проблем захисту і відновлення у біосферному резерваті флори й фауни з використанням сучасних комп’ютерних технологій та геоінформаційних систем. 

Студенти зазначили, що надзвичайно цікавими темами магістерських робіт є вивчення та розпізнавання звуків птахів, моніторинг і прогнозування інвазії борщівника, створення геолокаційного гіда по заповіднику «Розточчя», моніторинг впливів забруднення річки Верещиця на біосферу заповідника «Розточчя». Керівниками практики від університету є завідувач кафедри ІСТ Андрій Лагун і доцент кафедри Ігор-Роман Кенс.

Нагадуємо, «Розточчя» — єдине місце в Україні, де на порівняно невеликій території сконцентровано понад 20 типів лісу. Тут перекриваються ареали багатьох євразійських видів дерев і чагарників, що у поєднанні з високою мозаїчністю ґрунтів сприяло формуванню унікальних природних угруповань. Серед величезної видової насиченості рослин є й рідкісні, як-от сальвінія плавуча, береза низька, фіалка біла, верба чорнична, лілія лісова, венерин черевичок, осока Девелла тощо.

 «Розточчя»  «Розточчя»  «Розточчя»  «Розточчя»  «Розточчя»  «Розточчя»  «Розточчя»